Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Megújult a bolgár templom Budapesten

Megújult a bolgár templom Budapesten

 A két ország parlamentjének döntése alapján október 19-e, Rilai Szent János, Bulgária védőszentjének ünnepe a Magyar-Bolgár Barátság Napja. Magyarország Kormánya támogatásával megújult a hazai bolgár nemzetiség számára emblematikus Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templom, valamint a templomkert, amelyben a jeles napon felavatják Borisz nevrokopi metropolita, a kommunizmus vértanúja mellszobrát. Borisz atya, a későbbi püspök, majd metropolita a budapesti bolgár egyházközség és iskola alapítóinak egyike. Az ünnepségen beszédet mond Valeri Szimeonov, a bolgár Nemzetgyűlés alelnöke, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára és Muszev Dancso, a magyarországi Bolgár Országos Önkormányzat elnöke. Az eseményen részt vesz Varga Szimeon, a magyar Országgyűlés bolgár nemzetiségi szószólója.

Az ünnepség előtt 9 órától ortodox liturgia lesz a templomban.

Időpont: 2020. október 19. (hétfő), 10 óra

Helyszín: 1097 Budapest, Vágóhíd u. 15. – Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templom
Ugyanezen a napon 14:30 órakor a Nemzeti Múzeum kertjében Bulgária külügyminisztere, Ekaterina Zaharieva vándorkiállítást nyit meg és bolgár állami kitüntetéseket ad át magyarországi bolgár vezetőknek.

Az esemény regisztrációhoz kötött, kérjük a sajtó munkatársait, hogy részvételi szándékukat a sajto.enat@me.gov.hu címen jelezzék október 19-én, hétfőn 8 óráig.

 

További információ:

30/234 7422

...megosztás