Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Először szerveztek hazánkban országos horvát hittantábort

Először szerveztek hazánkban országos horvát hittantábort

Az Országos Horvát Önkormányzat hagyományteremtő szándékkal hittantábort szervezett a magyarországi horvát nemzetiségű gyerekek számára a Pécsi Egyházmegyében július 31. és augusztus 5. között.

Harminc gyermek érkezett Budapestről, bácskai, baranyai és Dráva menti településekről a Pécsi Horvát Iskolaközpont kollégiumába. Házigazdáik nemcsak a városban, hanem Pécsen kívül is szerveztek számukra programokat. Szakmailag és anyagilag egyaránt támogatta a rendezvényt a Pécsi Egyházmegye: a hétfői napot a tábor résztvevői a Kőtárban töltötték, részt vettek a „Legyél te is templomfestő” múzeumpedagógiai programban. Kedden a máriagyűdi kegyhelyen jártak, szentmisével, templomismertetéssel telt el a délelőtt, majd a közös ebéd után a keresztutat járták be a fiatalok, és a Fájdalmas Szűzanya szobránál imádkoztak.
„Hvala Bože, da ti postojiš meni!”, „Köszönöm, Istenem, hogy vagy nekem!” – ilyen és hasonló kétnyelvű fohászokat írtak a táborozók a Gyűdi Szűzanyához. A tábor augusztus 5-én, Havas Boldogasszony megünneplésével zárult: a tábor résztvevői az Ágoston téri templomtól induló körmenethez is csatlakoztak, valamint részt vettek a horvát nyelvű ünnepi szentmisén is, amely fél 9-kor kezdődött a Havi-hegyen.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Kollár Ákos

 

horvát_tábor_1 horvát_tábor_3

...megosztás