Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Gyermekrajz-kiállítást és horvát nyelvű szentmisét szerveztek Pécsen

Gyermekrajz-kiállítást és horvát nyelvű szentmisét szerveztek Pécsen

Szeptember 27-től az Oltáriszentséget ábrázoló gyermekrajzok színesítik a Horvát Klub falát, ugyanis a horvátul tanuló diákok munkáiból nyílt kiállítás Pécsen. Az ünnepélyes megnyitót szentmise követte.

A horvát referatúra évente meghirdeti rajzversenyét, ezúttal is szakrális témában hívta alkotásra az általános iskolában horvátul tanuló gyermekeket. Az idei rajzok a 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülés jegyében születtek – tudták meg a rendezvényre érkező hívek, akik szeptember 27-én, vasárnap délután a Horvát Klubban közel hetven rajzot láthattak, amelyeket zömmel általános iskolások, hittanosok készítettek. A programba a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye területén működő horvát iskolaközpont hittanosai is bekapcsolódtak.

Az Oltáriszentséget ábrázoló tárlatot a pécsi horvát főkonzul felesége nyitotta meg. Ezt követően a közösség együtt ünnepelt horvát nyelvű szentmisét a Ferences templomban Darnai Ágoston villányi plébános vezetésével. Homíliájában – az evangéliumi szakasz (Mt 21,28–32) nyomán – az idő fontosságát hangsúlyozta a lelkipásztor.
Már hagyományos program a Pécsi Egyházmegye területén aktív dalkörök továbbképzése. A dalkörök ennek köszönhetően koncertet is adtak már, illetve bővítették repertoárjukat a miseénekeket illetően. Idén október 3-ára hívják az énekeseket Versendre, ahol már több alkalommal helyet adtak ennek a rendezvénynek. Az oktatást a horvátországi Alexandra Cselikovics tartja, aki szintetizátoron, illetve orgonán kíséri az énekeseket, de segít a tamburás dalkíséretnél is. Az énektanulás után minikoncert lesz, melyen Szűz Mária-énekeket adnak elő, és szentmisét ünnepelnek. Tervben van még egy októberi énektanulás a pécsi horvát nyelvű mise előtt, annak valószínűleg a Pécsi Horvát Önkormányzat lesz a házigazdája. A horvát referatúra köszönetet mond az egyházmegyének a támogatásért, illetve a civileknek, akik mindig készek az együttműködésre.
Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

 

dalkör gyermekrajzkiállítás horvát klub horvát nyelvű sztmise horvát nyelvű sztmise2 horvát nyelvű sztmise3 kiállításmegnyitó

...megosztás