Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Szobor- és könyvbemutatóval, valamint vándorkiállítás-megnyitóval emlékezett névadójára a Koch Valéria Iskolaközpont

Szobor- és könyvbemutatóval, valamint vándorkiállítás-megnyitóval emlékezett névadójára a Koch Valéria Iskolaközpont

„Játékos természet, lelkierő és megbízhatóság: olyan erények ezek, amelyek miatt Koch Valéria méltán lehet példaképünk – hangzott el Amreinné Pesti Ágnes igazgató köszöntőbeszédében szeptember 18-án, a pécsi magyarországi német iskolaközpont névadója tiszteletére rendezett ünnepségen. A zenei és irodalmi elemekkel színesített rendezvény keretében bemutattak egy különleges, részben az iskola tanulói által készített szobrot, valamint az In memoriam Valeria Koch, die es hätte geben können című, Koch Valéria életművét feldolgozó kötetet is. A rendezvényt egy, a Koch Valéria rajzpályázat pályaműveiből készített vándorkiállítás megnyitója zárta.

– Mai ünnepségünk helyszíneként gimnáziumunk auláját választottuk, amelyben helyet kapott minden, amit Koch Valériával összeköthet az olvasó. Amint a főbejáraton belépünk, elénk tárul az írónő világa: egy sarokban található az íróasztala saját írógépével; de levelei, füzetei, lemezei, valamint személyes ruhadarabjai is láthatók – minden pontosan úgy elrendezve, ahogyan az a lakásában készült régi fotókon szerepel. Időtlen szoba ez, csakúgy, mint maga a munkássága: mintha még mindig köztünk járna – mondta Amreinné Pesti Ágnes. Az igazgató büszkén mutatta be a vendégeknek – köztük a korán elhunyt írónő néhány megjelent hozzátartozójának – az örökölt, valamint iskolai készítésű Koch Valéria relikviákat, melyek sora immáron újabb elemmel gazdagodott: a mecseknádasdi Dechandt Antal fafaragó mester egy iskolai projekt keretében tanulók egy csoportjával közösen készített szobrot az iskola névadója tiszteletére. Az alkotás vaskos fatörzsből készült, csiszolás és festés után kapott végleges formát. Az ihletet Koch Valéria munkái, fotók, jegyzetek és az írónő életének fontosabb mozzanatai adták.

Az emlékműsor keretében Schuth Johann, a Magyarországi Német Írók és Művészek Szövetségének elnöke mutatta be az Erb Maria és Wolfart Mária által kiadott Koch Valéria életműkötetet, mely az In memoriam Valeria Koch, die es hätte geben können címet viseli. A kiadvány a szövetség, valamint a Magyarországi Német Kutatóközpont közös gondozásában jelent meg a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, valamint a Budapesti Német Nagykövetség támogatásával, és betekintést nyújt a 20. század vélhetően legismertebb és kétségkívül leggyakrabban idézett magyarországi német költőnőjének életébe. (Koch Valéria 1949. április 22-én született a Baranya megyei Szederkényben, és 1998. február 28-án, mindössze 49 éves korában hunyt el Budapesten.)

„A kötet több mint 300 oldalán számos információhoz juthat az olvasó. Bemutatásra kerül Koch Valéria családi környezete, iskolai és egyetemi pályafutása, irodalmi, újságírói és fordítói munkássága” – áll a könyv előszavában, melyet a szerkesztők – a költőnő hagyatékának gondozói – fogalmaztak meg. „Fotók, kéziratok, rajzok, valamint eddig nem megjelent versek is megtalálhatók benne. Ezek azok az elemek, melyek igazán személyessé és bensőségessé teszik ezt a rendkívüli életművet, felszínre hoznak ezidáig ismeretlen műveket, elemeznek, kiegészítenek, valamint akár cáfolnak is eddig másképpen vélt vagy ismert tényeket, és ha nem is tudják teljesen átadni, de legalább sejtetik a Valit körülvevő miliőt.”

– E könyv az egész magyarországi német közösség számára alapvető jelentőségű – hangsúlyozta Englenderné Hock Ibolya, az országos német önkormányzat elnöke. – Azt gondolom ugyanis, hogy nemcsak Koch Valériát, a neves költőnőt mutatja be – annál sokkal több: a kötet olvasása közben a rendkívül gazdag tartalom által olyan érzelmek szabadulnak fel az emberben, amelyek számunkra a nemzetiségünk továbbéltetése szempontjából elengedhetetlenek. A szerkesztők szíve benne van ebben a munkában, és a költőnő életének privát és szakmai mozzanatai olyan egységet alkotnak, hogy az az érzésem, példátlan alkotást tarthatok a kezemben.

És hogy Koch Valéria életműve fiatalok számára is inspirációul szolgál, azt mi sem bizonyítja jobban, mint a rendezvényen bemutatott roll-up vándorkiállítás, melyet Bach Dorottya, az NZjunior szerkesztője mutatott be a jelenlévőknek, és amely novemberig lesz megtekinthető a gimnázium aulájában. Az iskolaközpont tanulóit számos színpompás gyermekalkotás fogadja, melyek egytől egyig a Neue Zeitung rajzpályázatára érkeztek.

 

unnamed(4) unnamed(5) unnamed(6) unnamed(7) unnamed unnamed(1) unnamed(2) unnamed(3)

...megosztás