Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

PROGRAMAJÁNLÓ

PROGRAMAJÁNLÓ

RENDHAGYÓ MAGYAR KULTURÁLIS HÉT POZSONYBAN
TÖBB MINT SZOMSZÉD

2020. szeptember 21–27.

Az egész világot sújtó járványhelyzet nem tette lehetővé az elmúlt években már hagyományosan júniusban megrendezésre kerülő nagyszabású programsorozatunk megvalósítását. Szeretnénk, ha 2020 mégsem maradna „Több mint szomszéd” nélkül, ezért a Magyar Kulturális Hét programjait rendhagyó módon, szeptember második felében mutatjuk be az érdeklődőknek.
www.facebook.com/sused/

TÓTH GYÖRGY: TEST-TEREK – kiállításmegnyitó
szeptember 21., hétfő           17.00
Magyar Kulturális Intézet, Pozsony, Stefánia út (Štefánikova) 1.
Tóth György, Balogh Rudolf-díjas fotóművész alkotásaiban a 80-as évek végén a külső tájaktól a belső tájak felé fordult. Felfedezte a maga számára a többszörös expozíciót, a mozgás és az idő integrálásának olyan eszközét, amelyet a festészetben a futuristák vezettek be. A gyors egymásutánban többször exponált kép a negatívon finom elmozdulásokat rögzít, a kontúr bizonytalanná, ködössé válik; az arc és a jellegzetes mozdulat fázisokra való lebontása láthatóvá teszi az elillanó pillanatot, megragadja magát az időt.
Kurátor: Erdész László művészettörténész (Erdész Galéria, Szentendre)
A kiállítás 2020. október 5-ig tekinthető meg.

MÁRAI SÁNDOR ÉS MADÁCH IMRE: ROKONI SZÁLAK – szimpózium a Márai-emlékév keretében
szeptember 22., kedd            15.00–18.00
SzNM – Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, Žižka u. 18.
A szimpózium a két halhatatlan író, Márai Sándor és Madách Imre családi kapcsolatait kutatja. A múzeum két kiállítása mellett bemutatásra kerülnek a szerzők életét meghatározó helyszínek, Kassa és Alsósztregova, valamint Csesztve, ahol a rokoni szálak összefutnak.
Praznovszky Mihály irodalomtörténész és Ötvös Anna történész mellett Jáky Judit, valamint Grosschmid Péter, a Madách és a Márai (Grosschmid) család közös utódai emlékeznek eddig sosem látott filmrészletek bemutatásával a két család közös múltjára.
Fő szervező: SzNM – Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma

NYÁRY KRISZTIÁN: SZERELMES MAGYAROK – író-olvasó találkozó
szeptember 23., szerda         17.30
Panta Rhei, Posta utca
Nyáry Krisztián író, irodalmár, kommunikációs szakember 2012 elején barátainak kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelmi életéről szóló képes etűdjeit, végül a barátoknak szánt bejegyzésekből kötetek születtek, az elmúlt évek legnagyobb könyvsikerei.
Írjál és szeressél és Életemnél is jobban című köteteiben a szerző a magyar kultúrtörténet legszebb, legérdekesebb vagy éppen legfelháborítóbb szerelmes leveleit gyűjtötte csokorba.
A szerzővel Récsei Noémi televíziós és rádiós műsorvezető beszélget a Récsei Noémi önálló beszélgetőestjei sorozat keretében.
Együttműködésben a Panta Rhei könyvesbolthálózattal.

A DEJA VU KLUB 20 ÉVE – jubileumi zenés klubest
szeptember 23., szerda         19.30
V-klub, NOC, SzNF tér 12.
A 20. évfolyamába lépő legendás pozsonyi Deja vu Klub zenés esttel és az évforduló alkalmából megjelentetett kiadvánnyal idézi fel az elmúlt két évtized eseményeit, a klubestek egyedi varázsát, Somló Tamás, Horváth Charlie, Berki Tamás, Kiss Tibi, Hajós András, Török Ádám és a magyar zenei élet további jeles képviselőinek vendégszereplését a klubesteken.
A jubileumi program vendége a galántai születésű Takács Nikolas énekes, aki 2010-ben a magyarországi X-Faktornak köszönhetően vált a nagyközönség számára ismertté. Azóta a többszörös platina- és aranylemezes énekes sikert sikerre halmoz Magyarországon és külföldön egyaránt.
A Deja vu együttes tagjai: Kanik Tibor – gitár, ének; Konrád József – basszusgitár; Strieženec Alex – dobok; Dominika Pavlíková – ének; Erich Boboš Procházka – ének, szájharmonika
Beszélgetőtárs: Juhász Katalin költő, újságíró (Új Szó)

SÁRIK PÉTER TRIÓ X BARTÓK – szabadtéri koncert Bartók Béla halálának 75. évfordulója alkalmából
szeptember 25., péntek        19.00
Cafe Propeler, Rázusovo nábrežie
Talán egyik zeneszerző sem volt akkora hatással a mai jazzre, mint Bartók. Műveinek döbbenetes ereje, dinamikája szinte elsöpri a hallgatót, zenéje csupa izgalom, misztikum, határtalan mélység és tisztaság. Azzal a céllal készítettük ezt az anyagot, hogy feldolgozásaink által azokkal is megszerettessük Bartók zenéjét, akik eddig idegenkedtek tőle.”           Sárik Péter 
A Fonogram-díjas Sárik Péter Trió az elmúlt tíz évben Magyarország egyik legnépszerűbb és legmeghatározóbb jazz-zenekarává vált. Sikerük egyik záloga, hogy mindhárman nyitott, sokoldalú muzsikusok, akik saját szerzeményeik mellett bátran kalandoznak a műfajok között. A zenekar közvetlenségével, energiájával sok új rajongót hódított meg az elmúlt évek során.
A trió tagjai: Sárik Péter – zongora, Fonay Tibor – bőgő, Gálfi Attila – dob
Társszervező: Pozsony-Óváros

AZ UTOLSÓ KORONÁZÁS POZSONYBAN – pozsonyi séta
szeptember 27. vasárnap      11.00   (szlovák nyelven)
szeptember 27. vasárnap      14.00   (magyar nyelven)
Találkozó a Primási palota előtt
Százkilencven évvel ezelőtt, 1830. szeptember 28-án zajlott az utolsó pozsonyi koronázás. Habsburg-Lotaringiai Ferdinánd öt évvel megkoronázása után, 1835-ben került a magyar trónra V. Ferdinándként. Hogyan zajlott az 1830-as szertartás? Mely helyek köthetők ehhez az eseményhez? Milyen szerepet játszott V. Ferdinánd a város, a pozsonyi országgyűlések és az 1848/1849-es események történetében? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre keresi a választ Korpás Árpád idegenvezető tematikus sétája.
A séta a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás szervezésében, a XXXIV. Városi Kulturális Napok és a Rendhagyó Magyar Kulturális Hét rendezvénysorozatok keretében valósul meg.

Mechanics of Distance – a POZSONY MOZGÁSBAN kortárstánc-fesztivál keretében
szeptember 27., vasárnap    17.30
Szlovák Nemzeti Színház, Pribinova 17.
Mészáros Máté táncművész, táncpedagógus, koreográfus pályáját a Szegedi Kortárs Balettben kezdte, majd jelentős európai társulatok tagja volt.  Olyan neves koreográfusokkal dolgozott, mint Ohad Naharin, Sharon Eyal, Amanda Miller, Myriam Naisy és Wim Vandekeybus. A sikeres nemzetközi karriert követően 2015-ben tért vissza Magyarországra, saját projektjeit a SÍN Művészeti Központtal együttműködésben valósítja meg (Hinoki 2014, United Space of Ambivalence 2018, Mechanics of Distance 2019). Számos magyar társulattal dolgozik együtt, és világszerte tart workshopokat. 2020-ban a Zene Világnapján Imre Zoltán-díjban részesült.
A Mechanics of Distance című előadás koreográfiája helyspecifikus, amely nyitott terekben – kiállító- és előcsarnokokban – kerül bemutatásra. A nézők így a nekik tetsző távolságból figyelhetik a produkciót.
A fesztivál fő szervezője: Pozsony Mozgásban Egyesület
A belépés díjtalan!

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!

Pozsonyi Magyar Intézet

Maďarský inštitút v Bratislave

...megosztás