Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Hírek

Az Országgyűlés Magyarországi nemzetiségek bizottsága kezdeményezésére a nemzetiségi óvodapedagógus-, továbbá a nemzetiségi tanító-,tanár és szaktanár képzésben részt vevő nemzetiségi hallgatók számára 2018-ban ösztöndíj került bevezetésre. Az ösztöndíj pénzügyi forrását a Miniszterelnökség biztosítja a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével.

Ma sajtótájékoztató keretében jelentette be Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Ritter Imre német nemzetiségi képviselő, a bizottság elnöke a 2020/21-es tanév Nemzetiségi Pedagógushallgatói Ösztöndíj kiírását. Szeptember 22-én nyílik meg a pályázatok benyújtására szolgáló elektronikus portál. Az ösztöndíj időtartama aktív hallgatói jogviszony (nappali, esti, levelező) esetén tanévenként 10 hónap. A pályázat benyújtásának határideje: 2020. október 10. 23:59 óráig.

Az eseményen 7 érintett nemzetiség (horvát, német, roma, román, szerb, szlovák, szlovén) országos elnökei és szószólói voltak jelen.

    A Magyarországi Németek Házában tartott sajtótájékoztatón Ritter Imre, a magyarországi németek országgyűlési képviselője elmondta, hogy a program keretében akár több mint 500 nemzetiségi pedagógushallgató is ösztöndíj-támogatásban részesülhet. Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár hangsúlyozta a nemzetiségi nyelven történő nevelés fontosságát, illetve köszönetet mondott Englenderné Hock Ibolyának, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata elnökének, hiszen a pályázat koordinálását a Magyarországi Német Pedagógiai Intézet vállalja magára már a kezdetektől. Weigert József, az intézet vezetője tájékoztatta a jelenlévőket és a sajtó képviselőit, hogy 2020. szeptember 22-én megnyílik az online rendszer, amin keresztül be lehet majd nyújtani a pályázatokat.

 

 

image001 image002 image003 image004