Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Németbányai nemzetiségi nap díszvendéggel

Németbányai nemzetiségi nap díszvendéggel
Szeptember első vasárnapján rendezte meg a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat hagyományos nemzetiségi napját. A német nyelvű szentmise végén emléktáblát avattak a kápolna építtető Maria Todte tiszteletére.
Mint eddig minden alkalommal, most is zenés ébresztővel indult a nap. Ezúttal a városlődi Weisz Ádám örvendeztette meg harmonikájával a korán kelőket. A délelőtt folyamán gyermekeknek szóló sportrendezvények és népi játékok sorjáztak a falu sportpályáján és a Fő téren. Délután megnyílt a településen élő Tóth András képzőművész, karikaturista kiállítása. Huszonnégy éves munkássága alatt több tárlata volt már Kapolcson, a megyében és országhatáron túl is. Grafikái után papírból kezdett szobrokat készíteni. Humoros papírszobrai melyek a gegek, szóviccek alapján működnek, nagy tetszést arattak.
A délután legmeghatóbb eseménye a Mail József apát és Stadler László Dezső plébános által koncelebrált német nyelvű szentmise után következett. Draskovics Balázs, a helyi német nemzetiségi önkormányzat elnöke és Marcsik Zoltánné Király Ágnes köszöntötték a Németországból érkezett Maria Todte asszonyt, aki 22 évvel ezelőtt kezdeményezője, és építtetője volt a széleskörű összefogással épült emlékkápolnának. 1948-ban a 13 éves Wenzel Máriát egész családjával együtt kitelepítették Németbányáról, de szülőföldjéhez, egykori honfitársaihoz mind a mai napig erős szálakkal kötődik. 1998-ban a kitelepítés 50. évfordulójára, családi, valamint kül-, és belföldi adományokból megépíttette az emlékkápolnát mely a megbékélés szimbólumává vált. A hálás falubeliek egy emléktáblával köszönték meg 85. születésnapján ezt a csodálatos kis templomocskát. Ezen a napon szentelték be az új zarándok utakra készült új templomzászlót is.
A szokásos kultúrprogram a falu közösségi terén zajlott. Német nemzetiségi együttesek – mint a Városlődi Pergő-Rozmaring táncegyüttes, a Bakonyjákói Nefelejcs Vegyeskar, Az Úrkúti Német Nemzetiségi Tánccsoport, a Farkasgyepűi Gyöngyvirág Tánccsoport, és a bakonyjákói óvodások mutatták be őseik tánc és dalkincsét. A szabadtéri színpadon fellépő Adászteveli Kulturális Egyesület Bí-Borvirág tánccsoportja olyan fergeteges mezőségi táncot ropott, hogy a fagerendás színpad beszakadt alattuk. Az utánuk következő együttesek már az utca aszfaltjára kényszerültek. Mindannyian felejthetetlen órákat szereztek a hálás közönségnek. A Száva Zoltán mesterszakács által főzött vadpörkölt vacsora után ifj. Morczona Péter harmonikás szórakoztatta a helyi és elszármazott vendégeket.
Tóth András papírszobrai Tóth András úrkúti asszonyok városlődi tánccsoport bakonyjákói vegyeskar Maria Wenczel és Marcsik polg.mester farkasgyepüi tánccsoport Német-Nemzetiségi-Nap adászteveli tánccsoport
...megosztás