Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Hagyományaink vendégségben 2020

Hagyományaink vendégségben 2020
Határtalan nemzetiségek

Idén a magyarországi nemzetiségek tájházainak közösségei is bemutatkoztak a tájházak hagyományos rendezvényén a szentendrei Skanzenben. A Tájházigazgatóság idei programján a látogatók megismerkedhettek a nemzetiségi tájházakkal és a hozzájuk kapcsolódó közösségekkel, táncegyüttesekkel, dalkörökkel. A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség képviselői közös éneklésre és táncra hívták a Skanzenbe érkezőket.

Bemutatták a magyarországi nemzetiségekre jellemző viseleteket, melyet a látogatók magukra ölthettek, valamint tűvel, fával, fonallal és más egyéb kellékekkel kipróbálhatták kézügyességüket. A szakmai program keretében viseletbemutatót és kamarakiállítást láthattak az érdeklődők.
Közönségsikert aratott a zsámbéki sváb kultúra. A zsámbéki sváb kultúra gyöngyszemeiből kaptak ízelítőt a Skanzen látogatói szeptember 5-én a Hagyományaink vendégségben elnevezésű rendezvényen. Nemcsak a híresen szép zsámbéki viseleteket és néptáncokat csodálhatták meg az érdeklődők, hanem Kránicz Tibor harmonikajátékán keresztül zsámbéki sváb dallamokkal is ismerkedhettek. Dr. Tuba Viktória, Mohácsy Jánosné és Kerényi Ferencné kezemunkájának köszönhetően megkóstolhatták a zsámbékisváb ünnepi süteményeket is, mint pl. a Kranzedli, a Nußstangl, a lakodalmas kuglóf vagy a közismert almáspite és a sóskifli. Fuchs Tiborné mindenkinek bemutatta a zsámbéki paraszti bútorfestés sokszínű motívumait, így gyerekek és felnőttek egyaránt készíthettek maguknak egy kis zsámbéki emléket.
A Szent Vendel Domborműves Népi Lakóház – Sváb Tájház képviseletében Balázs Mónika Csilla, intézményvezető és Incze Kálmán volt jelen, akik népszerűsítették a hamarosan megnyíló új kiállítást, a Szekrénymeséket!
Köszönet a meghívásért a Muharay Elemér Népművészeti Szövetségnek és a Tájházszövetségnek.
Fotók: Fuchs Vanda és Fuchs Sandra

 

zsámbéki bútorfestés krancedli lochberg tanzgruppe

...megosztás