Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

KITÜNTETÉS

Dr. Józan-Jilling Mihálynak Klézli János díj a Szekszárdi Németségért nívódíjat adományozott a Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat. Az elmúlt több mint huszonhat évben végzett önzetlen, áldozatos és professzionális munkájával a szekszárdi németség számára országosan és az országhatáron túl is ismertséget, elismertséget hozott. A díjat a Város Napja 2020 című rendezvény ünnepi közgyűlésén szeptember 5-én, szombaton a Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Farkas Pálné adta át.

Dr. Józan-Jilling Mihály nevét nemcsak azok ismerik, akik a helyi és magyarországi német nemzetiségi közélet iránt érdeklődnek. Egy györkönyi magyarországi német nemzetiségi családba született Pakson 1952-ben. A Pécsi Orvostudományi Egyetemen 1976-ban orvosdoktori diplomát szerzett. Még ebben az évben Szekszárdra költözött, és a Megyei Kórházban kezdett el dolgozni. Éveken keresztül belgyógyász-kardiológus-szakfőorvosként vezette a kórház I. Belgyógyászati osztályát. 1993 óta Tolna megye kardiológus szakfőorvosa, valamint a Magyar és Német Kardiológus Társaság tagja, hosszú időn keresztül a Tolna Megyei Orvoskamara titkára volt. A pécsi egyetem docenseként részt vesz a német nyelvű orvosképzésben.

1989-ben részt vett a Szekszárdi Német Nemzetiségi Egyesület megalakításában, ahol először az egyesület titkárává választották.

Az 1990-es önkormányzati választások után a szekszárdi németség szószólója lett a városi önkormányzatban, ezekben az években a Magyarországi Németek Szövetségében kongresszusi küldöttként, majd pedig a Landesrat tagjaként dolgozott.

1994-2017-ig Szekszárd Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke. 1995 óta a Tolna Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetségének ügyvezető elnöke, 2006 óta pedig a Tolna Megyei Német Önkormányzat elnöke.

Megalapítása óta tagja a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Közgyűlésének, egyben a grémium szociális bizottságának elnöki posztját is betölti. Kiemelkedő szerepet töltött és tölt be ma is Szekszárd és német testvérvárosa (Bietigheim-Bissingen), valamint Tolna megye és a németországi Main-Tauber járás és Bautzen város közötti kapcsolatrendszer kialakításában, ápolásában és tartalommal való megtöltésében. Fáradhatatlanul dolgozik a hagyományok ápolásának, az anyanyelv átadásának terén. Példamutató lépést tett ezen a téren, amikor a Wunderland óvoda a Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat fenntartásába került.

Szakmai munkásságával, identitásával, önzetlen, a város polgárságáért, kisebbségeiért, intézményeiért, valamint annak civil szervezeteiért való tenni akarásával és segítőkészségével Szekszárd bel-és külföldi ismertségét és elismertségét, illetve jó hírnevét öregbíti.

Kitüntetéséhez gratulálunk!

...megosztás