Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Újabb oktatási intézmény került német nemzetiségi fenntartás alá

Újabb oktatási intézmény került német nemzetiségi fenntartás alá

A Szári Romhányi György Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola fenntartási jogát a Szári Német Nemzetiségi Önkormányzat vette át a Székesfehérvári Tankerületi Központtól. Az előnyök között szerepel többek között a szakmai önállóság növekedése, a magasabb finanszírozás, a helyi ügyintézés és a személyes kapcsolatokkal járó előnyök. A magasabb finanszírozás miatt az óvoda is kérte a fenntartóváltását. A fenntartó esetükben eddig a helyi önkormányzat volt.

A Szári Német Nemzetiségi Önkormányzat tájékoztatója: Az előkészítés során felkerestük tapasztalatcserére a felsőgallai, a mányi és a pusztavámi iskolákat is, ahol a helyi nemzetiségi önkormányzatok működtetik az intézményeket. Tájékozódtunk tapasztalataikról, az átvétel folyamatáról és a működésükben bekövetkező pozitív változásokról. A hivatalos folyamat keretében 2019 decemberében tett önkormányzatunk szándéknyilatkozatot az iskola és az óvoda átvételéről, melyet Szár és Újbarok település önkormányzatai egyöntetűen támogattak.
Ezután az intézmények részéről megtörtént a tantestület/nevelőtestület és a szülők tájékoztatása illetve a véleményezési eljárás lefolytatása.
Nagyon sok elvárásnak kellett megfelelni, míg megkaptuk a Fejér Megyei Területi Német Nemzetiségi Önkormányzat majd az Országos Német Önkormányzat hozzájárulását a fenntartóváltáshoz. Munkánkban sok segítséget kaptunk a Magyarországi Német Pedagógiai Intézet munkatársaitól, neves oktatási szakértőktől.

2020. júniusában megkapta mindkét intézmény a működési engedélyét, ami által lehetővé válik, hogy a Szári Német Nemzetiségi Önkormányzat fenntartóként,a 2020/2021-es tanévben javítani tudjon a nevelési feltételeken, még színvonalasabb oktatást és még jobb körülményeket tudjon biztosítani az óvodás és iskolás gyerekeknek.

szár

...megosztás