Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Sváb Régiók Magyarországon

Sváb Régiók Magyarországon – Német Nemzetiségi Tábor
Az elmúlt héten ért véget a Mohácsi Németek Egyesülete és a Mohácsi Német Önkormányzat által közösen szervezett gyermek tábor. A tábor alkalmával a részt vevők megismerkedhettek a mohácsi németekkel, információkat szerezhettek a baranyai, bácskai és a bakonyi németség történetéről is.
Sváb Régiók Magyarországon elnevezéssel közösen szervezett nemzetiségi tábort a Mohácsi Német Önkormányzat és a Mohácsi Németek Egyesülete. A gyerekek a tábor alkalmával megtekintették a mecseknádasdi, a bátaszéki és a bándi német nemzetiségi tanösvényeket, egy mecseknádasdi fazekas műhelyt, az óbányai tájházat, tanulhattak az egykor a Mecsekben tevékenykedő német üveges mesterekről és az ún. üveghutákról. Megtekinthették Baján az Ulmer Schachtel-t, Zircen az apátságot, az arborétumot és a Bakonyi Természettudományi Múzeumot, továbbá megismerkedhettek a – németek által alapított – herendi porcelángyárral, illetve a porcelákészítés rejtelmeivel is. A nemzetiségi jellegű programok mellett a mozgásra is gondoltak a tábor szervezői, így a gyerekek kirándultak a Mecsekben, kenu- és kerékpártúrán vettek részt Bédában, eltúráztak a bakonyi Cuha-patak völgyébe, illetve a Bakony tetejére a Kőris-hegyre, valamint kipróbálhatták a cseszneki Klettersteig, azaz vasalt út pályákat is.
A tábor megvalósítását a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.
(Mohácsi Német Önkormányzat albumai)

Gradwohl Zsolt fazekasmester halászati bemutató kenutúra a Duna-Dráva Nemzeti Parkban klettersteig a Kőmosó-szurdokban - Csesznek

...megosztás