Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Koszorúzás és megemlékezés Anton Straka emléktáblájánál

Koszorúzás és megemlékezés Anton Straka emléktáblájánál
A nemzetiségi ombudsmanhelyettes titkárságvezetője is részt vett az 1920-40 között Budapesten alkotó író, műfordító és diplomata Anton Straka tiszteletére tartott koszorúzáson és megemlékezésen, amelyre egykori lakóhelyén, az Amerikai út 37. szám alatti háznál szeptember 4-én került sor. A Zuglói Szlovákok Önkormányzata által szervezett rendezvényen jelen volt a Szlovák Intézet, a Fővárosi Szlovák Önkormányzat, a Bohémia Baráti Kör és az ELTE BTK Szláv Filológiai Tanszék képviselői is.
Anton Straka (1893-1945) Kassán született, szlovák közíró, műfordító volt. Teológiai tanulmányainak befejezése után római katolikus lelkészként szolgált, 1918-tól rövid ideig újságíróként dolgozott. 1920-ban hazája honvédelmi minisztériumának és kormányának sajtóosztályán tevékenykedett, 1925 és 1936 között a csehszlovák követség kulturális attaséja volt Budapesten.
Sokat tett a cseh és szlovák irodalom népszerűsítéséért magyar írók és értelmiségiek körében. Nevéhez fűződik egy cseh és szlovák költők verseiből összeállított antológia kiadása és a XX. századi magyar költők antológiája rendezése (ennek kiadását nem engedélyezték). Ő ültette át cseh nyelvre Móricz Légy jó mindhalálig-ját, de fordított Ady-, Babits-, Capek-, Halas- és Olbracht-műveket is. Lakásán, az Amerikai út 37.-ben péntekenként rendszeresen vendégül látta József Attilát, Szabó Lőrincet, Zelk Zoltánt, Weöres Sándort, Féja Gézát és Kassák Lajost.
1936-tól a prágai külügyminisztérium tisztviselőjeként tevékenykedett tovább. 1941-ben mint antifasisztát deportálták, a gyűjtőtáborban halt meg. Munkássága három nép irodalomtörténetének szerves része.

...megosztás