Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

AZ ÉV MŰTÁRGYA bemutató

AZ ÉV MŰTÁRGYA bemutató

Helyszín: Szerb Egyházi Múzeum

Szentendre, Főtér 6.

Időpont: 2020. szeptember 10., csütörtök 18 óra

Ezúton meghívjuk Önt az Szerb Egyházi Múzeum és a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye  szervezésében megrendezésre kerülő AZ ÉV MŰTÁRGYA című bemutatóra.

Az Szerb Egyházi Múzeum gyűjteményét képező fontos művészeti alkotások kiemelkedő részei a Magyarországon élő Szerbek kulturális örökségének, de kiemelkedően fontos helyet foglalnak el nagyvilági viszonylatban egyaránt. A gyűjtési folyamatban magyarországi és szerbiai szakemberek működnek együtt a kezdetektől. A néhai első Szerb Tanítóképző a „Preparandija” épületében, Szentendre szívében a Fő téren működő múzeum kialakítása megfelel a legmagasabb európai követelményeknek. Az intézményt tavaly májusban ünnepi keretek között a Magyar és a Szerb Kormány magas szintű képviselőinek részvételével, Irinej szerb ortodox pátriárka nyitotta meg.

Az év műtárgya című projektet Vukovits Koszta, a múzeum kurátora azzal a céllal indította útjára, hogy évente egy kiválasztott műalkotást közelebb hozzon a közönséghez, és minél szélesebb körökben ismertesse meg azt az érdeklődőkkel. Idén, a Szerb Ortodox Patriarchátus egyesítésének 100, valamint a Szerb Ortodox Egyház és Magyarország diplomáciai kapcsolatának 800 évfordulója alkalmából, ez a kiválasztott, különleges tárgy, Brück Lajos műve,  Lukijan Bogdanović püspök portréja lett, a huszadik század elejéről.

Regisztrációs határidő: 2020. szeptember 8.

Szeretettel várjuk Önöket!

Gyurity Diana

Meghívó

Brück Lajos Lukijan Bogdanovic püspök portréja

...megosztás