Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Sváb Borok Napja Császártöltésen

Sváb Borok Napja Császártöltésen

Az 54-es főút mellett található, a Kiskunság és a Sárköz határában lévő 2312 fős Császártöltés településszerkezetének egyedi arculatát az árterület szélén emelkedő löszfalba vájt pincesorok – melyek stílusa az egykor Németországból betelepült svábok emlékét őrzi – adják. A szőlő és borkultúrájáról híres község jelenlegi borászai méltó módon képviselik az elődeik munkásságát, hiszen a közelmúltban több országos és régiós borversenyt is megnyertek. A fiatal helyi borászokból álló, immár öt éve működő Császártöltési Pincesorokért Egyesület már több sikeres rendezvény lebonyolítását tudhatja maga mögött, ezúttal a Császártöltés Község Önkormányzata támogatásával augusztus 8-án lezajlott Sváb Borok Napját.

Több évszázados szőlő és borkultúra

Patachich Gábor, egykori kalocsai érsek jóvoltából érkeztek a sváb telepesek erre a vidékre, főként a szőlőkultúra fellendítése céljából –nyilatkozta Takácsné Stalter Judit polgármester. A pincék készítése szempontjából kiváló adottságokkal rendelkezett a falu, mert a löszfalakba nagyszerűen ki lehetett építeni a présházas pincéket. Császártöltés – ahol a lakosság nagy hányada foglalkozik ma is a szőlővel – jelenleg egy igazi pincefalu, hiszen a több száz présház és pince jórészt a falu belterületén található. A település 5 pincesorral rendelkezik, a jeles napon 15 pince várta a vendégeket. A gasztronómia szerelmeseire is gondolva természetesen nemcsak borkóstolás lesz, hanem különféle finom ételekkel is az érkezők kedvében jártak ezeken az utcákon. A látogatók mozgásának megkönnyítése érdekében pedig egy kisvonat szállította az érdeklődőket a picesorok között.

Tradicionális kézműves foglalkozások

Érdemes megemlíteni a lakosságunk kézműves hagyományok iránti tiszteletét, ugyanis ma is többen foglalkoznak hímzéssel, fafaragással, fazekassággal a faluban.  A Sváb Borok Napján a községben működő alapítványok vállalták fel, hogy a pincesorokon mindegyikük más-más foglalkozást tartva gondoskodik a gyerekek szórakoztatásától. Ezúton is köszönjük a Csengőszó Császártöltési Iskolai Alapítvány, a Császártöltés Fejlődéséért Közalapítvány, a „Falatkák” Óvodai Alapítvány és az Agape Team Missziós Csoport Alapítvány áldozatos munkáját. Délelőtt a hagyományos Falusi Olimpián a Ligetben többek között olyan versenyszámokban mérhették össze erejüket a csapatok, mint például talicskatologatás, krumpli- és csizmadobálás, az Önkéntes Tűzoltó Egyesület pedig habpartival lepte meg a jelenlevőket.

alfoldiregiomagazin.hu

Császsártöltés

...megosztás