Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Bemutatkozik Dunaszentmiklós

Bemutatkozik Dunaszentmiklós

Amikor Szomód felől Niklóra érkezik az utazó, és néhány pillanatra megáll a dombtetőt, lenyűgöző panoráma tárul a szeme elé. Hihetetlenül szép fekvésű a Gerecse északnyugati részén egy kicsinyke völgyben megbúvó falu, amelyet többségében német ajkú dolgos emberek lakják. Az alig több mint négyszáz lelket számláló település a Nesz­mélyi borvidék egyik igazi gyöngyszeme. A pincék egymás mellett rendben sorakoznak. A legtöbb présház, illetve ingatlan „gallérját” szőlőültetvények szegélyezik.

Nemzetiségi élet

A település egyik nevezetessége a falu határában található kőkereszt. Mint megtudtuk, ennek felújítására pályázott a helyi német nemzetiségi önkormányzat. Sikeresen tették, ugyanis a pályázat kedvező elbírálásának köszönhetően 300 ezer forintot nyertek a renoválásra.

A német nemzetiségi önkormányzat élt az egyedi kérelem benyújtása lehetőségével, amely a nemzetiségi célú beruházási, felújítási és karbantartási tevékenységek idei költségvetési támogatását vonta maga után. A falu népszerű tájházának berendezéseit egykor a község lakóinak felajánlásából gyűjtötték össze. Eközben az épület és közvetlen környezete is teljesen megújult. Most újabb, csaknem másfél millió forintot fordíthatnak a tájház hátsó szobájának a rendbe tételére, valamint a kerítés cseréjére, felújítására.

Niklón virágzik a kulturális élet. Az összetartó sváb közösség mind a mai napig ragaszkodik a tradíciókhoz. A helybeliek napjainkban is elevenen őrzik nyelvi és zenei hagyományaikat. A faluban két tánccsoport is működik, egy felnőtt és egy gyerek. Emellett egy énekkar is várja az érdeklődőket, a ­dalolni vágyókat, Heimatkreis Niklo néven. A szervezett sporttevékenység a Dunaszentmiklósi SK keretein belül zajlik. A klub, a működése során, alkalmanként szintén használja a művelődési házat. Ugyanez mondható el a Niklo Barátainak Köréről, valamint a község horgászegyesületéről is, amelyek szintén aktívan tevékenykednek, és rendszeres találkozókat szerveznek. Ezek során pedig rendszeresen igénybe veszik a felújított kultúrotthon épületét. De a helyi és nemzetiségi önkormányzatról is részt vállal a közösségi élet szervezésében. Évente több alkalommal is rendeznek bált a faluban. Ezeknek az eseményeknek is e ház ad otthont.

Programok

Az augusztus elsejére tervezett falunap – a járványveszély miatt – elmaradt. Most úgy tervezik, hogy helyette augusztus 20-án, 15 órától Nemzetiségi sördélutánt rendeznek, amelyen a Lausbuben zenekar szolgáltatja majd a talp alá valót.

Amennyiben lehetőség nyílik rá, október elsején a településen is közösen ünneplik meg az idősek világnapját. Búcsúbált is terveznek a községben, amely értelemszerűen egybeesik a búcsúval, azaz október első vasárnapján lesz a közös mulatság.

A helyi nemzetiségi dalkör, a Heimatskreis Niklo november 14-én Szomódra látogat, hogy együtt ünnepeljen az ottani „énekkarral”, amelynek a tizedik születésnapja lesz.

Fejlesztések

Dunaszentmiklóson két TOP-os fejlesztés valósulhatott meg. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban nyertes uniós pályázatnak köszönhetően megoldódott egy csapadékvíz- elvezetési probléma a településen. 43 millió Ft-ból a Neszmélyi út keleti oldalán lévő elvezető árkot újították fel, rendezték és burkolták. A település további 42 millió forintot nyert el energetikai korszerűsítésre, amiből az önkormányzat a Polgármesteri Hivatal épületét újította fel. A projekt keretében az épület komplex akadálymentesítése is megtörtént. A művelődési ház „renoválása” a Vidékfejlesztési Program (VP) keretében zajlott. Ehhez pályázatból harmincmilliót nyertünk, amelyet tizenegy milliós önerővel egészített ki a helyi önkormányzat. Ez az intézmény ad otthont a helyi rendezvényeknek, gyermek- és felnőtt tánccsoportnak, énekkarnak, illetve a zenekar próbáinak is a helyszíne.

Petrik József
Fotó: Hagymási Bence / 24 Óra
www.kemma.hu

 

Dunaszentmiklós tájház

...megosztás