Barátság – kulturális és közéleti folyóirat

371 Csillag – megemlékezés és filmbemutató a Roma Holokauszt Emléknap alkalmából

371 Csillag – megemlékezés és filmbemutató a Roma Holokauszt Emléknap alkalmából

Augusztus 2-a Roma Holokauszt Emléknapja, ennek egyik kiemelt hazai eseménye minden évben a Roma Holokauszt Emlékbizottság megemlékezése, amelyre idén rendhagyó módon és helyszínen került sor.

Augusztus 1-jén délután Joka Daróczi János szervezésében az Art+ Cinema moziban került sor a Roma Produkciós Iroda és a Belügyminisztérium közös alkotásaként létrejött Darinka című film ünnepélyes bemutatására. Az eseményen a Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes és titkárságvezetője mellett részt vett Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló és kabinetfőnöke, valamint Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár is.

A 371 Csillag című rendezvény keretében, a Roma Holokauszt Emlékbizottság szervezésében 2015 óta művészeti gálaműsorral emlékezhetünk meg a holokauszt roma áldozataira és a velünk élő súlyos örökségre.

A Roma Produkciós Iroda az elmúlt négy alkalommal a kortárs művészetek kiemelkedő alakjaival zenei, irodalmi estekkel állított emléket az áldozatoknak. Klasszikus muzsika és hagyományos cigányzene, népzene, emlékiratok, kortárs irodalmi etűdök váltották egymást kreatív, vizuális, hangulati aláfestéssel, vetített képekkel, filmbejátszásokkal. A neves előadóművészek produkciói között a túlélők adaptált vallomásait hallhatta a közönség.

A 2020-as évben is egy színdarabbal emlékezett volna a Roma Produkciós Iroda, azonban a koronavírus pandémia miatt a mű Darinka címmel fimmé alakult.

A film címszereplője Darinka egy bohóclány, családjának vándorcirkuszában lép fel nap mint nap. Számtalan rajongója van, közöttük Sághy Domonkos művészettörténész. A cigány lány és a magyar fiú szerelme a német megszállás idején bontakozik ki, amikor a fajelmélet a cigányokat is a megsemmisítendő népek közé sorolja. A deportálás elszakítja őket egymástól, ám a lelki kapocs örökre megmarad közöttük. A filmet Kalla Éva forgatókönyvéből Seres Tamás és Fátyol Kamilla rendezte, a főszerepet Lovas Emília és Orosz Ákos játsszák. A további szerepekben Fehér Tibor, Törőcsik Franciska, Kálid Artúr, Jónás Judit és mások láthatók, közreműködik Szomora Zsolt és zenekara, producer Joka Daróczi János.

A film már online is elérhető Joka Daróczi János hivatalos oldalán.

...megosztás