Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Tarnabodra látogatott az Ombudsman és a Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes

Tarnabodra látogatott az Ombudsman és a Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa és dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes 2020. június 16-án a Heves megyei Tarnabodra látogatott. A településen Vecsei Miklós, a diagnózis alapú felzárkózási roma stratégia előkészítésének és végrehajtásának koordinálásáért felelős miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke fogadta őket.

Az ombudsman és helyettese látogatását egy, a település vezetői és a szociális szolgáltató intézmények igazgatóinak részvételével tartott szakmai megbeszélésen kezdték, majd személyesen meglátogatták a település kiemelt szociális szolgáltató intézményeit ( Mazsola Biztos Kezdet Gyerekház, Máltai Óvoda és Általános Iskola, valamint a Gézengúz Tanoda).

A faluban bölcsőde vagy családi bölcsőde nincs, ezt a hiányt kívánja pótolni a Szeretetszolgálat fenntartásában működő Mazsola Biztos Kezdet Gyerekház. A gyerekházzal egy épületben található a védőnői szolgálat rendelője, a település körzetét heti 40 órában látja el szakember. A településen gyermek háziorvosi ellátás nincs, háziorvosi ellátást vegyes praxisban nyújtanak Tarnabodon. Ezen szolgáltatás egy ilyen, magas gyermekszámmal rendelkező faluban nagyon kevés lehetőséget nyújt a fiatalok megfelelő egészségügyi ellátásához.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítványának fenntartásában működik az a 80 férőhelyes óvoda, ahová a településen élő óvodáskorúak közül mindenki beiratkozik. Szintén a Szeretetszolgálat fenntartásban általános iskola is található a településen, ide több mint 100 gyermek jár, a tanoda a hét minden napján szintén elérhető körülbelül 30 gyermek számára.
A tanoda és az óvoda nyáron is nyitva tart, a gyermekek felügyeletét így oldják meg minden nap. Nyári étkeztetést az önkormányzat biztosított a gyerekek számára szintén a Szeretetszolgálat közreműködésével.
Középiskolai oktatás nincs helyben, legközelebb Hevesen és Egerben érhető el szakiskolai, szakközépiskola és gimnáziumi oktatás a továbbtanulók számára.
A hevesi székhelyű, tankerületi központ által fenntartott pedagógiai szakszolgálat is jelen van, nevelési tanácsadást és logopédiai szolgáltatásokat nyújtanak a településen élő gyerekek számára, korai fejlesztést és gyógytestnevelést azonban nem tudnak biztosítani számukra.

2006-ban a Szeretetszolgálat Befogadás Közhasznú Társaság egy elektronikai bontóüzemet (Tarnabodi Elektronikai Bontóüzem) hozott létre a településen, amely mintegy 600 tonna elektronikai eszközt bont szét évente, alacsony képzettségű helyi lakosoknak adva munkát. A pályázati forrásból épült üzem öt év után önfenntartóvá vált, majd 2020-tól egy vállalkozó vette át az üzemeltetését. Jelenleg 15 családfenntartó embernek ad folyamatosan munkát, megbízható és tervezhető jövedelmet. Emellett tovább zajlanak a megélhetési lehetőségeket is biztosító mezőgazdasági programok, a kicsi gazdaságok megerősítésére szociális szövetkezet is alakult.

...megosztás