Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

A magyarországi vietnámi közösség igencsak kitett magáért

A magyarországi vietnámi közösség igencsak kitett magáért

Mi Magyarországot második otthonunknak tekintjük. Több évtizede itt élünk, így szerettük volna mindenképp kivenni részünket. Tisztában vagyunk a jelenlegi helyzettel és teljes felelősséggel gondoljuk, hogy ez egy közös csata a vírus ellen, ezért a csoportunk nevében szeretnénk átadni Önöknek ezt az adományt. Nem túl nagy mennyiség, de teljes szívből szánjuk. […] Önökkel vagyunk és közösen reméljük, hamarosan túl leszünk a nehézségeken.” Ezekkel a szavakkal adta át a Budapesti Közlekedési Zrt. Fehér úti telephelyén Henny Tô, azt a két raklapnyi árut, amit a Magyországon élő vietnámiak ajánlottak fel a koronavírusjárvány elleni védekezés segítésére. Különféle kézfertőtlenítők, törlőkendők, valamint egészségügyi kesztyűk és tisztítószerek voltak adományukban (csak tisztítókendőből például hetvenkétezer darab).

A járványhelyzet nehézségeinek enyhítésére a Magyarországi Vietnamiak Egyesülete és az Együtt Mindenkiért Magyarországon Élő Vietnamiak Karitatív Egyesülete (EMVE) mellett az egyes kerületekben, térségekben élő vietnami családok és vállalkozók számos más helyen is adománygyűjtést kezdeményeztek. A budapesti városházára is jutott egy kisteherautónyi egészségügyi felszerelés, amit Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester vett át a vietnámi közösségtől.

A főváros XVI. kerületében nemcsak maszkokat, hanem pénzadományt is átadtak a polgármesteri hivatalban, hogy azt arra fordítsák, amiben leginkább hiányt szenved a védekezés. és a járvány miatt nehezebb élethelyzetbe kerülteket is segíthessék.

Kispesten több alkalommal is felhívták magukra a figyelmet. Előbb egy a kerületben élőélő vietnámi kereskedőcsalád adományozott fertőtlenítőszereket és védőfelszereléseket az orvosi szakrendelőnek, majd néhány hétre rá vietnámi családok juttattak csaknem nyolcszáz ezer forint értékű adományt ugyancsak az orvosi ellátást megsegítésére, később pedig a Magyarországi Vietnámiak Egyesülete XIX. kerületi csoportja jelentkezett tisztítószerekkel és szájmaszkokkal. „Tudjuk, hogy ez egy nagyon nehéz időszak, és különösen az egészségügyben dolgozóknak, most fokozott kockázatot jelent a munka is. Nálunk, Vietnámban, ha baj van, próbálunk együttesen túljutni a veszélyen. Itt mindenki nagyon lelkes volt a közösségben. Amint híre ment, hogy adományozni szeretnénk, rengeteg felajánlás érkezett” – nyilatkozta a Kispest című helyi lapnak Tri Hoang, az adománygyűjtés szervezője.

A fennálló járványügyi helyzetre való tekintettel Rákosmentén, a helyi vietnámi közösség több mint egymillió forint értékű adományt ajándékozott a kerületnek. A tisztító, fertőtlenítő és tisztálkodási szereken túl, tartós élelmiszereket is adtak nagy számban, melyek végül kétszázötven rászoruló család életét könnyítették meg.

A Százhalombattán élő vietnámi kereskedő, Van Hoan Dinh csaknem utolérte a rákosmentieket. Ő ugyanis egymagában több mint hétszázezer forint értékben ajándékozott fertőtlenítő és tisztítószereket, védőmaszkot és vécépapírt a város Egészségügyi Központjának.

A Budapest X. kerületében élő vietnámi közösség a Bárka Kőbányai Humánszolgáltató Központot támogatta jelentős adománnyal. A Józsefvárosban élő és dolgozó vietnámi közösség tagjai: 1,3 millió forint értékű tartós élelmiszert, szájmaszkot és fertőtlenítő szert tartalmazó szállítmányt adtak át a kerületvezetésnek.

Az itthoni vietnámi közösségek otthoni kapcsolataikat is mozgósították. Az egykori magyarországi ösztöndíjasokat, egyetemistákat, a tőlünk hazatért vállalkozókat, s az itt élő családok rokonait is összefogó Vietnámi-Magyar Baráti Társaság több mint tízezer arcmaszkot postázott Hanoiból Budapestre.

Mi hálával tartozunk Magyarországnak. Úgy érezzük, segítenünk kell abban az országban, abban a kerületben, ahol élünk – fogalmazott Nguyen Duc Thuan, az 1995-ben alapított Magyarországi Vietnámiak Egyesülete ügyvezető alelnöke egy korábbi adományozó eseményen.

A nagyjából hat-hétezer fősre becsül magyarországi (zömmel budapesti) vietnámi közösség ugyanis nem először véteti észre a rászorulókkal, a nehéz sorsú emberekkel kapcsolatos együttérzését, új hazájuk szorult helyzeteiben való segítő szándékát.

Mi, az egyesület tagjai, főleg olyan vietnámi emberek vagyunk, akik annak idején nagyon sok – lelki és anyagi – segítséget kaptunk a magyar barátainktól, ismerőseinktől, és ennek köszönhetően mára jól beilleszkedtünk a magyar társadalomba.  Ezt soha nem felejtjük el – fogalmazott küldetésnyilatkozatában a 2008 őszén megalakult EMVE.

És csakugyan nem feledték!

A magyarországi vietnámiak segítőkészségéről a miskolci árvízkárosultak, a keszegi, abaújszolnoki rászorultak, a vörösiszap áldozatainak családtagjai, a balatonboglári gyermekotthon lakói, a Nyírő Gyula Kórház ápoltjai, Budafok-Tétény nyugdíjasai, karitatív alapítványok kuratóriumai és fogyatékkal élőket nevelő intézmények aktivistái egyaránt beszélhetnének.

A Magyarországi Vietnámiak Egyesülete évről évre tizenegy budapesti kerületben juttat el több százezer forint értékű adventi adományt a szegény sorsú családokhoz. De azért hazafelé is indultak a segélyküldemények: például a SARS-járványban elhunyt vietnámi orvosok családtagjainak, vagy az ázsiai szökőár károsultjainak juttattak sokat.

Mindezek után talán nem kell különösebben bizonygatni, hogy a közöttünk élő vietnámiak közössége mennyire összetartó. Ilyen tettekre csak erős és összetartó közösség képes. Távol hazájuktól együtt ápolják a vietnámi kultúrát, a nyelvüket, megtartják az ünnepeiket (például a Hold-újévet), vallási és népszokásaikat, étekművészetüket. Egyes közösségi rendezvényekre Vietnámból hívnak meg jeles előadóművészeket, együtteseket. Spotfesztiválokat rendeznek (van év, amikor többet is). Hagyományaikat, szokásaikat igyekeznek megmutatni az őket befogadó országnak, és – mint minden kisebbségi közösség, különösen büszkék kiemelkedő személyiségeire. (Például a már magyar állampolgárságot is szerzett Ninh Đức Hoàng Longra, a fiatal kora ellenére máris nemzetközi hírű operaénekesre, a budapesti születésű Nguyễn Thanh Hiền énekesnőre és zeneszerzőre, a Megasztár egykori helyezettjére, vagy a kettős állampolgár nemzetközi sakknagymesterre, Hoàng Thanh Trangra, „Csang kisasszonyra”, aki magyar színekben elsőtáblás volt a sakkolimpián, s Európa-bajnokunk.)

A korábban említett két egyesületen túl is számos szervezetet hoztak létre, ami jól jelzi, hogy keresik, vállalják és építik is közösségüket, illetve hogy színes társasági életet élnek. Magyarországi Vietnámiak Baráti Köre Egyesület, Magyarországi Vietnámi Diákszövetség, A Duna-Mekong Kulturális-, Oktatás és Sporttevékenységet Támogató Közhasznú Egyesület, Magyarországon Élő Vietnámi Vállalkozók Egyesülete, KROPOT Vietnami-Magyar Sport és Zenei Műkedvelő Kör, Magyar-Vietnámi Baráti Társaság, a Magyar-Vietnami Kultúráért Kulturális Alapítvány,   Magyarországi Vietnámi Buddhista Egyesület, Magyar Vietnámi Kapcsolatért Közhasznú Alapítvány, de lehetne még sorolni.

Anyanyelvű újságot, folyóiratot is kiadnak, honlapot működtetnek. Több sportklubjuk is van.

Az anyaországuk is roppant büszke rájuk. Döntő szerepüket is elismerik a magyar-vietnámi kulturális-gazdasági kapcsolatok előmozdításában. Mostani aktvitásukat is figyelemmel kísérték. Vietnám magyarországi nagykövete hozzájuk írt nyílt levélben reagált a Budapesten és néhány további településen kibontakozott adományozási-ajándékozási eseményekre. Kifejezte a magyarországi vietnami közösséggel kapcsolatos meghatottságát és büszkeségét is. A főpolgármester, az érintett polgármesterek, intézmény- és vállalatvezetők, hasonlóképp köszönetet mondtak…

Ez évben emlékezünk meg a magyar-vietnámi diplomáciai kapcsolatok hetvenedik évfordulójáról. Szebben talán nem is lehetne.

Hegedűs Sándor

...megosztás