Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

PROGRAMAJÁNLÓ

PROGRAMAJÁNLÓ – MÁJUS 27–JÚNIUS 1.

Program: Szunyogh Szabolcs előadássorozata öt részben – Május 6-tól öt szerdán keresztül Szunyogh Szabolcs író, újságíró előadásait hallgathatjuk Lembergről.
Az első részben Lemberg néhány ikonikus épületét ismerjük meg. A második rész segítségével teszünk egy kis sétát Lembergben. A harmadik a középkori lembergi zsidóságról szól, a negyedik az újkori zsidóságról, az ötödik pedig a történet végéről.
Mikor? Május 27., 18:00
Hol? Csányi 5 Facebook-oldala

Modern Art Orchestra HU

Program: Szerda esténként találkozhatnak -virtuálisan- a zenekar tagjaival és a meghívott vendégekkel. Ezt követően felidézik a Legendás albumok sorozat közkedvelt felvételeit, melyek az OPUS Jazz Klubban készültek.
Mikor? Május 27., 21:00
Hol? A MAO Facebook-oldalán

Mentasárkány Bábjáték – GYEREKPROGRAM, MESE HU

Program: A SÓ c. papírszínházas mese felolvasása élőben.
Mikor? Május 27., 10:00
Hol? Mentasárkány Bábjáték Facebook-oldalán.

Első Magyar WebSzínház – SZÍNHÁZ, KONCERT HU

Program: Sumonyi Zoltán: Noé a karanténban – Írói előszó: Önkéntes karanténom első napjaiban arra gondoltam, hogy megnézem, hogyan csinálták ezt az elődök? S ha már megnézem, és időm is van bőven, írok róla egy hosszabb poémát. Mondjuk olyat – csekélység! – mint a Jónás könyve. És mert az egyik első karanténos, akiről írott emlékünk is van, a vízözönös Noé, így rá esett a választásom.
Mikor? Május 27., 19:00
Hol? TRIP Budapest Facebook-oldalán

Program: Quiet Kid & The Speakers koncert – A 2019 januárjában alapított Quiet Kid & the Speakers zenekar eleinte a hálószobai szólóprojektként indult Quiet Kid dalait vitte színpadra, mára teljes zenekarként működik tovább.
Mikor? Május 29., 19:00
Hol? TRIP Budapest Facebook-oldalán

Program: Caesar’s Bread koncert – Kritikus gondolkodás, személyes és társadalmi témák, egyedi perspektíva, alternatív rock ‘n’ roll feeling, indie-s és funky-s fűszerezés, bútortologatós tánckompatibilitás, pozitív kisugárzás, szexek és lépcsőházak, felülmúlhatatlan frizurák. Tagbúcsúztatás és tagköszöntés várható, kiöltözni nem feltétlenül szükséges
Mikor? Május 29., 19:00
Hol? TRIP Budapest Facebook-oldalán

Program: Alíz csodaországban – Fordította: Kosztolányi Dezső – Fordítást az eredetivel egybevetve átdolgozta: Szobotka Tibor – Színpadra alkalmazta: Gyurkó László – Összes szerepben: Závory Andrea
Mikor? Május 31., 11:00
Hol? TRIP Budapest Facebook-oldalán

Program: Petrovics szájmaszkban – Rendező: Réczei Tamás Játsszák: Georgita-Tenki Dalma, Georgita Máté Dezső Hajduk Károly
Mikor? Május 31., 11:00
Hol? TRIP Budapest Facebook-oldalán

The First Hungarian Quarantine – THEATRE EN

Program: Have you ever wondered how Hungarian poets love? The First Hungarian Quarantine-Theatre presents: The way we Love-Hungarian literature of love 2nd Part. In the next chapter of our experiment of bringing our Hungarian culture closer to anyone, we present some of the most beautifully written, mostly contemporary art works. We will suffer together, sigh together, cry together, laugh together, and we will try to understand the meaning of love, in every possible layers.
When? Május 28., 19:00
Where? TRIP Budapest Facebook-page

Program: Institute of Truth – Press conference – Are you annoyed by the overload of highly questionable information and fake news these days? A new era of verified information has just begun: Institute of Truth is a global operating Institution that is dedicated to finally provide humanity with absolute truth and fight all deceptions with untrue information.
When? Június 1., 19:00
Where? TRIP Budapest Facebook-page

Fővárosi Nagycirkusz – CIRKUSZ HU

Program: Cirkusz + Online, élő közvetítés egyenesen a manézsból!
Mikor? Május 28., 15:00
Hol? Fővárosi Nagycirkusz Facebook-oldala

Pagony Kiadó – GYEREKIRODALOM, KÉZMŰVES GYEREKPROGRAM HU

Program: Téma: a mozaikcsalád – Milyen fontos témák, problémák, kérdések, örömök és nehézségek határozzák meg a gyerekek és a szülők mindennapjait? A Pagony kiadó és Szél Dávid gyermekpszichológussal, az Apapara blog és könyv szerzőjének beszélgetős élő adásaiból minden kiderül, és még kérdezni is lehet!
Mikor? Május 28., 20:00
Hol? Pagony Kiadó Facebook-oldalán.

Program: Megjelent Rutkai Bori első mesekönyve! Ismerhetik már felnőtteknek és gyerekeknek szóló dalait is, több cédéje jelent már meg, és most itt egy mesekönyv, ami még sokkal több is annál: kreatív feladatokat, verseket, sőt, még recepteket is találhattok benne. Részletek az Facebook-esemény leírásában.
Mikor? Május 30., 11:00
Hol? Pagony Kiadó Facebook-oldalán.

Ludwig Múzeum – TUDOMÁNY HU

Program: Ludwig LIVE: Barabási Albert-László – Egy kutató, aki egyaránt kompetens a vírushelyzet szimulációja és a világháló átmérőjének kérdéseiben. Alkalmazott tudomány, láthatatlan kapcsolódások, rejtett mintázatok  a természetben és az artworld életvilágában.
Mit keres, mire jó a hálózati szemlélet és a mesterséges intelligencia (AI) társadalomtudományokban, a művészetben? A világhírű kutatóval Készman József művészettörténész, kurátor, a Ludwig Múzeum kiállítási osztályának vezetője beszél
Mikor? Május 30., 20:00
Hol? A Ludwig Múzeum Facebook-eseményén.

Trafó House – BESZÉLGETÉS HU

Program: Nők a színpadon (Láng Annamária, Terhes Sándor és Kiss-Végh Emőke) –Közvetlen csevej vasárnap délutánonként. A beszélgetések, azok esemény jellegének megőrzése érdekében, csak az adott időpontban elérhetőek!
Mikor? Május 31., 17:00
Hol? A Dollár Papa Gyermekei vagy a Trafó House Facebook-oldalán

A38 – ZENE, KONCERTFELVÉTELEK, BESZÉLGETÉS HU

Program: Vasárnapi Iskola // Streamkoncert-sorozat az A38 Hajón – Nagyszabású online fesztiválsorozatot indít az A38 Hajó a Hajónapló.ma csapatával közös szervezésben, amelyben a Kárpát-medence mintegy száz zenei produkcióját juttatja el az érdeklődőkhöz tíz egymást követő vasárnapon. Az alkalmanként tíz bemutatkozó fellépő az A38 Hajón ad koncertet, amelyeket a Hajónapló élőben közvetít a Facebook-oldalára.
Mikor? Május 31., 10:30
Hol? Hajónapló Facebook-oldala.

Program: Pegazusok nem léteznek búcsúkoncert
Az Esti Kornél zenekar dalszerző-gitárosa, Lázár Domokos 2011-ben új együttest indított útjára színművész-szakos barátnőjével, Ács Eszterrel. A nevét egy hűtőre ragasztott gyermekrajzról kölcsönző Pegazusok Nem Léteznek dalai főként a párkapcsolati, illetve az emberek közti viszonyokról, az ezekben rejlő feszültségekről és szépségekről szólnak. Semmi nagyzolás, megjátszás. Itt a dalok a fontosak és azok a dolgok, amelyek a dalok mögött vannak: az egyszerű, gyakran esendő emberi történetek. Ezúttal utoljára hallhattuk őket élőben.
Mikor? Május 27., 03:15
Hol? M2 Petőfi TV online

Program: Twentees
A Twentees tagjai az MTV-korszak gyermekei – délutánonként ott ültek suli után a TV előtt, amikor a 2000-es évek elején új hősöket avatott az amerikai mainstream. Amikor évekkel később találkoztak és zenélni kezdtek, ez volt számukra a közös nevező: popos, fülbemászó gitárzenéjükben a magyar szövegeket egyedülálló módon ötvözik az angolszász zenei hatásokkal. Dalaikban egyaránt megjelenik a popzene és a garázsbandák hatása is, szövegeik elsősorban generációs problémákról szólnak, ezt hangsúlyozza legutóbbi kislemezük, az Y-sztorik is. A több szakmai díjat is magáénak tudó zenekar eddig két nagylemezt adott ki.
Mikor? Május 27., 22:50, május 28., 02:20
Hol? M2 Petőfi TV online

Program: The Royal Freak Out
Energikus, erőteljes rockzene, egy csipetnyi progresszivitással, stonerrel és nagy adag hangerővel megspékelve: ez a budapesti kvartett, a The Royal Freak Out. Olyan zenekarokkal osztozott egy színpadon, mint a Karma to Burn (USA), a Final Stair (D), vagy a Methadone Skies (RO) , valamint felléptek az EFOTT, a Bánkitó és a Veszprémi Utcazene fesztiválokon, és megjártak néhány osztrák és német klubot is.
Mikor? Május 28., 32:10, május 29., 02:45
Hol? M2 Petőfi TV online

Program: MR2 Akusztik koncert a Müpából – Anima Sound System
Az Anima Sound System, az első hazai elektronikus tánczenekar számos díj (Arany Zsiráf, Fonogram, VIVA Comet Magyar Könnyűzenéért Díj) kitüntetettjeként immár húsz éve táncoltatja a közönséget. Talán legnagyobb erőssége a táncoltatás, a forró hangulatú koncertek és a művészi bátorság, az, hogy időről időre képes megújulni, feladni a már bevált sémákat, és egészen újba kezdeni. Ugyanakkor koncerten meg tudott maradni szórakoztató, sok generációnak szóló popzenekarnak.
Mikor? Június 1., 02:10
Hol? M2 Petőfi TV online

Program: Szőke Szandra Quintet
A Szőke Szandra Quintet 2014 elején alakult jazz-zenekar. Szőke Szandra énekesnő zenekarában a hazai jazz elismert, kiváló művészeit találjuk. Zenei koncepciójukban a hangsúly a saját szerzeményeken van, de megfér mellettük egy-egy versfeldolgozás, s akár egy Kimnowak-szerzemény is. Dalaikban a szöveg egyenrangú fontosságú a muzsikával, s a történet a dallamokban is tükröződik. Több stílust felölelő zenéjük révedező, titkolózó, intim muzsika, mely zenei utazásra invitál, elgondolkodtat és elringat.
Mikor? Június 1., 22:55, június 2., 01:45
Hol? M2 Petőfi TV online

Akvárium Stage Pass – koncertfelvételek – ZENE HU

Program: ÉK – Akváriumklub 2018
Mikor? Május 28., 03:15
Hol? M2 Petőfi TV online

Program: Bagossy Brothers – Strand 2019
A zenekar 2013 májusában alakult Gyergyószentmiklóson, több éve együtt zenélő tagokból. Nevét a Bagossy testvérpár – Bagossy Norbert (gitár/ének) és Bagossy László (basszusgitár/vokál) – családneve ihlette. Az indie/alternatív/folk hangzásvilág egy újragondolt zenei irányvonal eredménye. Első EP-jük 2013 decemberében készült el, “Ha rólad szólna” címmel. 2014 végén, a Cseh Tamás Program nyerteseként rögzítették első nagylemezük anyagát.
Mikor? Május 29., 23:40
Hol? M2 Petőfi TV online

Program: Rúzsa Magdolna – VOLT Fesztivál 2019
A tehetségkutató műsorból ismertté vált Rúzs Magdi, mára már az ország első számú énekesnője. A 2007-es évben ő képviselte Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon Aprócska blues című dalával, amit – elmondása szerint – Kovács Kati Várlak c. dala ihletett a megírására. A versenyen kilencedik helyezést ért el. 2015-ben Presser Gáborral közös turnéra indult. Számos sláger és teltházas Aréna koncert fűződik nevéhez. 2018-ban Máté Péter-díjat vehetett át. Ezúttal Rúzsa Magdi 2019-es Volt fesztiválos fellépésének felvételét láthatják a nézők.
Mikor? Május 30., 23:40, május 31., 02:45
Hol? M2 Petőfi TV online

Pozsonyi Magyar Intézet

Maďarský inštitút v Bratislave

...megosztás