Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Trachttag otthon is!

Trachttag otthon is!

A TrachtTag évről évre bizonyíték arra, hogy a magyarországi németeknek sok minden van a tarsolyában, és hogy apróságokkal is hozzájárulhatunk a közöshöz!  A TrachtTag idén is a már megszokott módon zajlott volna. A Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár (Zentrum) hatodik alkalommal kérte a magyarországi németeket, hogy válasszanak ki egy népviseleti darabot vagy kiegészítőt, és azt kombinálják a ruhájukkal, a ruhakölteményekről pedig készítsenek fotókat és videókat. Eddig ebben a ruházatban is mentek a résztvevők iskolába, dolgozni vagy éppen ügyet intézni.

A járvány miatt azonban április 24-én sem volt ajánlatos elhagyni otthonainkat, az eseményeket is sorban lemondták. Ennek ellenére a Zentrum úgy döntött, hogy mégis megtartja a TrachtTag-ot, amit egyszerűen átnevezett „TrachtTag daheim”-ra (daheim, azaz odahaza). Az érdeklődőket pedig arra kérte, hogy mindent tegyenek úgy, ahogy eddig, csak idén otthon ünnepeljenek.

– Úgy véltük, hogy egy kis jókedv nem árt a nehéz időkben, illetve nagy szükség van az összetartásra – mondta Ambach Mónika, a Zentrum igazgatója. – Rengeteg fotót és videót kaptunk, ezek a Facebook-on, a TrachtTag 2020 eseménynél csodálhatóak meg, de természetesen összeállítottuk a hagyományos fényképalbumunkat is. A gyűjtemény idén több mint 1000 fotót tartalmaz! A fotók és a Facebook-videók a TrachTtag weboldalán is megtekinthetőek, a YouTube-felvételek pedig felkerültek a Zentrum TrachtTag tematikájú lejátszási listájára.

 

Trachttag otthon is!

...megosztás