Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

PROGRAMAJÁNLÓ

PROGRAMAJÁNLÓ – MÁJUS 18–24.

Magyar Nemzeti Múzeum – KIÁLLÍTÁS

Program: Közös időnk ’89-90 – Online kiállításmegnyitó – Alighogy megnyitott a Magyar Nemzeti Múzeum Közös Időnk ’89-90 című időszaki kiállítása 2020. február 28-án, a koronavírus járvány miatt néhány hét múlva ideiglenesen be kellett zárnunk.
A Magyar Nemzeti Múzeum Nobel-termében megrendezett kiállítás jelen pillanatban is Csipkerózsikaként várja a mielőbbi újranyitást. További információ a Facebook-esemény leírásában.
Mikor? Május 18., 21:00
Hol? Magyar Nemzeti Múzeum Facebook-oldalán.

Virtuózok – ZENE

Program: A Virtuózok minden héten “Hétfőn Hétkor” c. online koncertsorozata során a korábbi évek nagy sikerű, eddig nem publikált hangversenyeit közvetíti
Mikor? Május 18. 19:00
Hol? A Virtuózok Facebook-oldalán

Első Magyar Karantén-Színház – SZÍNHÁZ, KONCERT

Program: Hogyan írjunk happy endet? – Józsa Tamás – Fabacsovics Lili: Hogyan írjunk Happy Endet? Karanténbemutató zenével és némi fröccsel! Tibor nem szeret eljárni otthonról. Ha mégis, akkor csak Endrével. Kocsma, sör-uni, összeveszni az élet nagy dolgain. Mint például munka, nők, szerelem, nők, házasság, szerelem, szerelem… Tündének céljai vannak. Folyamatosan. Mint ahogy Irénnek is. Munka, pasik, házasság, szerelem, szerelem, boldogság…
Mikor? Május 18., 19:00
Hol? TRIP Budapest Facebook-oldalán.


Program:
Németh Dóra – Később beszélünk? – Írói ajánló: Órákig tartó beszélgetések, mozik, közös főzések és gyertyafényes vacsorák, kis összeveszések és nagy kibékülések… érintés nélkül. Vágy, szenvedély, harag, féltékenység, kétségbeesés,megbocsátás… virtuálisan. Lehet határtalan egy szerelem, ha határok közé van szorítva?
Mikor? Május 20., 19:00
Hol? TRIP Budapest Facebook-oldalán.


Program:
Satorinaut – A csend a jelenlétből fakad. Mindannyian szatorinauták vagyunk, egy nagy közös egységből jöttünk és oda tartunk. Keressük a megvilágosodást, a szeretetet, a békét, de ez mind az orrunk előtt van a képernyő mögött. Mindannyian Egyek vagyunk. Az egyetlen valódi médium napjainkban a zene. Ezt szeretnénk elérni a Satorinaut-tal: pszichedellikus csendet közvetíteni – hangosan – dobokkal és erősítőkön keresztül.
Mikor? Május 22., 19:00
Hol? TRIP Budapest Facebook-oldalán.


Program:
Yellow Mood koncert – Sárga kedv a Trip hajón.
Ha egy hullámhosszra kerülsz a kikötve is utaztató hajóval, a képernyőd elől nézheted, hogyan hozott össze öt máshonnan érkező, mégis egy helyre tartó szintén-zenész fiatalt a véletlen. Nyárba hajló alkalom, improvizáció, örömzene, élőben. Május 23. Sárga és ingyenes.
Mikor? Május 23., 19:00
Hol? TRIP Budapest Facebook-oldalán.

Fonó Budai Zeneház – TÁNCOKTATÁS

Program: Online tánctanítás Berecz Pityuval – 5. alkalomA kedd a Fonóban egyértelműen a tánctanítás napja – még akkor is, ha most a személyes találkozás nem lehetséges.
Mikor? Május 19., 19:00
Hol? Fonó Budai Zeneház Facebook-oldalán.


Mentasárkány Bábjáték – GYEREKPROGRAM, MESE

Program: A KISKONDÁS c. papírszínházas mese felolvasása élőben.
Mikor? Május 20., 10:00
Hol? Mentasárkány Bábjáték Facebook-oldalán.


Moder Art Orchestra – ZENE

Program: KÜLÖN-KI-ADÁS Szerda esténként találkozhatnak – virtuálisan – a zenekar tagjaival és a meghívott vendégekkel. Ezt követően felidézzük a Legendás albumok sorozat közkedvelt felvételeit, melyek az OPUS Jazz Klubban készültek.
Mikor? Május 20., 21:00
Hol? A Modern Art Orchestra Facebook-oldalán.


Petőfi Irodalmi Múzeum – Juhász Anna Irodalmi Szalon – IRODALOM

Program: Stream! / Juhász Anna POP#4 / Durica Katarina, Borbély Alexandra – A májusi műsorban Juhász Anna vendégei: Durica Katarina író, újságíró és Borbély Alexandra színésznő.
Mikor? Május 20., 19:00-20:00
Hol? Petőfi Irodalmi Múzeum Facebook-oldalán.


Zeneakadémia – KONCERT

Program: Erkel és Liszt népszerű dallamai és a 18-19. századforduló legnevesebb csellistájának versenyműve a 165 éves Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara ünnepi koncertjén. (A 2018. november 26-i hangverseny felvétele.)
Mikor? Május 20., 19:30
Hol? A Zeneakadémia Facebook-oldalán.


Program:
Kodály és Muszorgszkij népszerű dallamai Medveczky Ádámmal – Kodály, Muszorgszkij és Dohnányi Ernő művei legrégebbi magyar zenekar tolmácsolásában. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara ünnepi koncertjének második része a Zeneakadémiáról. (A 2018. november 26-i hangverseny felvétele.)
Mikor? Május 22., 19:30
Hol? A Zeneakadémia Facebook-oldalán.


Program:
Francia barokk szerzők művei foglalják keretbe az idei Fesztivál Akadémiát. Jean-Marie Leclair Rebel – és nem mellesleg Rameau – kortársaként tevékenykedett Párizsban, művei a Napkirály udvarának pompáját idézik. Könnyed eleganciájú g-moll hegedűversenyében a házigazdák és a fesztivál állandó művészei búcsúznak a közönségtől, előtte azonban szinte minden zenetörténeti korszakot felidéznek. A könnyed hangulatú zárókoncert magját Pierre Boulez Messagesquisse című műve jelenti, melyet eredetileg hét csellóra komponált az 1977-es La Rochelle gordonkaversenyre. A darab a megrendelő, Paul Sacher nevének betűiből képzett zenei kód leleményes kidolgozása. Szakkommentátor: Fazekas Gergely (A 2019. július 28-i hangverseny felvétele.)
Mikor? Május 24., 19:30
Hol? A Zeneakadémia Facebook-oldalán.


Program:
Erkel és Liszt népszerű dallamai és a 18-19. századforduló legnevesebb csellistájának versenyműve a 165 éves Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara ünnepi koncertjén. (A 2018. november 26-i hangverseny felvétele.)
Mikor? Május 20., 19:30
Hol? A Zeneakadémia Facebook-oldalán.


MÜPA – KONCERT


Program:
Bartók és a Balkán – A Söndörgő és a Kelemen Kvartett koncertje, a 2015. október 2-i előadás közvetítése felvételről.
Mikor? Május 20., 19:30
Hol? MÜPA Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján

Program: Little G Weevil Band: Something Poppin’ – A 2018. április 24-i előadás közvetítése felvételről.
Mikor? Május 22., 20:00
Hol? MÜPA Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján

Program: Stabat Mater – Verdi és Rossini, a 2015. április 2-i előadás közvetítése felvételről
Mikor? Május 23., 19:30
Hol? MÜPA Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján

Goethe-Institut Budapest – BESZÉLGETÉS

Program: Hogyan lehetséges a színházcsinálás, ha a testi érintkezés és a túlzott közelség a színpadon veszélyes lehet a színésznők és színészek számára? Milyen új színházi formátumokkal érdemes kísérletezni, melyek a színház terén kívül is képesek lehetnek megragadni a közönséget? És milyen hatással van a járvány a színházi alkotók nemzetközi közösségére? Online beszélgetés a színházi szakma képviselőivel: Márkus Virág (a Berliner Ensemble nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatársa), Mundruczó Kornél (rendező, Proton Theatre), Závada Péter (költő, drámaíró)
Mikor? Május 21., 18:00
Hol? A Goethe-Institut Budapest Facebook-oldalán.

Fővárosi Nagycirkusz – CIRKUSZ

Program: Cirkusz + Online, élő közvetítés egyenesen a manézsból!
Mikor? Május 21., 15:00
Hol? Fővárosi Nagycirkusz Facebook-oldala


Wesselényi 17 – BESZÉLGETÉS

Program: Zenei ajánló – Csemer Boglárka “Boggie” / A női dalszerzők kora – Mit hallgassak? Csemer Boglárka “Boggie” ajánl nekünk a kortárs magyar popzene női szerzői közül néhány, számára érdekes és fontos személyiséget.
Mikor? Május 22., 19:00
Hol? A Wesselényi17 Facebook-oldalán.


Casa Pomo d’oro – GASZTRONÓMIA

Program: Olaszul enni jó – Otthon, veletek I Online főzés – Aktuális heti recept: Grillezés
Mikor? Május 22., 18:00
Hol? Casa Pomo d’oro Facebook-oldalán


Csányi 5 – ELŐADÁS, GASZTRONÓMIA

Program: Szunyogh Szabolcs előadássorozata öt részben – Május 6-tól öt szerdán keresztül Szunyogh Szabolcs író, újságíró előadásait hallgathatjuk Lembergről.
Az első részben Lemberg néhány ikonikus épületét ismerjük meg. A második rész segítségével teszünk egy kis sétát Lembergben. A harmadik a középkori lembergi zsidóságról szól, a negyedik az újkori zsidóságról, az ötödik pedig a történet végéről.
Mikor? Május 13., 18:00
Hol? Csányi 5 Facebook-oldala

Program: Folytatódik a gasztro workshop Fűszeres Eszterrel
Mikor? Május 22., 17:00
Hol? Csányi 5 Facebook-oldala

Program: Séták a fotelből – Deák Gábor három részes sorozatának mindegyike egy-egy virtuális városi séta. Különleges helyszínek, fantasztikus történetek a fotelből.
Mikor? Május 24., 17:00
Hol? Csányi 5 Facebook-oldala

A38 – ZENE, KONCERTFELVÉTELEK, BESZÉLGETÉS

Program: Vasárnapi Iskola // Streamkoncert-sorozat az A38 Hajón – Nagyszabású online fesztiválsorozatot indít az A38 Hajó a Hajónapló.ma csapatával közös szervezésben, amelyben a Kárpát-medence mintegy száz zenei produkcióját juttatja el az érdeklődőkhöz tíz egymást követő vasárnapon. Az alkalmanként tíz bemutatkozó fellépő az A38 Hajón ad koncertet, amelyeket a Hajónapló élőben közvetít a Facebook-oldalára.
Mikor? Május 24., 10:30
Hol? Hajónapló Facebook-oldala.

Program: MR2 ASzimfonik+ a MÜPAból – Pál Utcai Fiúk
Magyar alternatívrock-együttes. 1983 nyarán Szigetszentmiklóson alakult barátokból, iskolatársakból. A punkos elemeket is magában foglaló rockzene, és a hozzá írt néhol elmés, máshol lírai dalszövegek, valamint a mind több és egyre magabiztosabb fellépés az együttest a ’80-as évek underground zenei életének egyik legfontosabb együttesévé tették
Mikor? Május 18., 02:40–04:10
Hol? M2 Petőfi TV online

Program: Legendák – Varga Miklós
A zenekar műsora Varga Miklós szinte egész pályáját átfogja. Rockoperák dalai mellett egykori zenekarai slágereit és szólópályája legjobb számait hallhatjuk a koncerten. Hallgasd meg a zenekart rendhagyó környezetben, az M2 Petőfi TV Akusztik c. műsorának felvételén!
Mikor? Május 18., 22:10–23:20; május 19., 01:05
Hol? M2 Petőfi TV online

Program: Maszkura és Vikukel Dániel
Maszkura az erdélyi származású misztikus pop és a kocsmai jazz keverékéből építkező zeneművész és előadó, akihez ugyanolyan közel áll a swing, a latin, a hip-hop, a funk, sőt, még a csárdás is. Vikukel Dániel zongorista főkent a kortárs zene felől kapcsolódik a jazzhez, zenéjének meghatározó eleme az improvizáció. Együttesével, a Silence Fictionnel számos koncerttermet és fesztivált járt már be.
Mikor? Május 19., 03:00–04:05
Hol? M2 Petőfi TV online

Program: Dani János Trió
Dani János népszerű egyénisége a magyar jazz-zenei szcénának. Muzsikus családból származik, több hangszeren játszik professzionális szinten, de legközelebb a jazz-gitár áll hozzá, ezen komponálja saját dalait is. Formációjában legkedvesebb barátaival, családtagjaival zenél együtt, akikkel az elmúlt tíz évben jelentős sikereket könyvelt el, ezek közé sorolhatók a Csík Lászlóval készített, többszázezres nézettségeket elérő közös szerzeményeik is. Bangó Margit állandó gitárosaként bejárta a világot, majd megalapította saját zenekarát. Repertoárjában saját szerzeményei mellett örökzöld jazz sztenderdek és a pop világ leghíresebb dalai is megtalálhatóak.
Mikor? Május 19., 22:50–23:50, május 20., 02:20
Hol? M2 Petőfi TV online

Program: Whizz-Bang
A Whizz-Bang a swing zenét és a rockabilly műfajt házasította össze pörgős, dinamikus zenéjében. Koncertjeiken saját számaik mellett Brian Setzer feldolgozások és örökzöld slágerek is felcsendülnek – csak bírják a tempót a lábak!
Mikor? Május 20., 03:15–04:05
Hol? M2 Petőfi TV online

Program: Törzs
A budapesti Törzs, ez a magát nemes egyszerűséggel “art-gaze (indie rock) triónak” nevező együttes 2014-ben alakult a Carbovaris zenekar egyfajta mellékprojektjeként. A Törzs zenéje hangzásában, dallamaiban az elektronikus zenéből és a 90-es évek indie rockjából alakult ki. A végeredmény: finom, elegáns, spacerock- és pszichedelikus jegyeket is felmutató artpop.
Mikor? Május 20., 22:50–23:50, május 21., 02:20
Hol? M2 Petőfi TV online

Program: Chain Bridge Pop
A melankolikus, dallamos popzenét játszó Chain Bridge Pop zenekart 2016 tavaszán alapította Hajdu Erik (ének, gitár), Hajdu Zoltán (gitár) és Szombathelyi Dávid (basszusgitár, vokál). A csapat Bauer Attila (dob) és Kádi Balázs (billentyű) csatlakozásával vált teljessé. 2019 tavaszán a Bagossy Brothers Company vendégeként keltek útra bejárni az országot, hogy tovább népszerűsítsék a magyar nyelvű élő-zenét.
Mikor? Május 21., 23:10–00:05, május 23., 03:00–03:40
Hol? M2 Petőfi TV online

Akvárium Stage Pass – koncertfelvételek – ZENE

Program: USEME – Strand Fesztivál, 2019
USEME egy modern pop-rock zenekar, a magyar zenei élet öt kiemelkedő és elismert alakját (többek közt a Subscribe énekesét és egyesítette azzal a céllal, hogy közösen együttműködve valami frisset, valami újat alkossanak. Egyedülálló produkciójukkal egyből sikerült berobbanniuk a hazai színtérre. Mára két nagylemezt, több klipet és számos telt házas klub bulit tudhatnak maguk mögött. A tudatos építkezésnek köszönhetően mára kihagyhatatlan szereplői a nagyobb hazai fesztiváloknak is.
Mikor? Május 23., 23:40–00:40, május 24., 03:15
Hol? M2 Petőfi TV online

Pozsonyi Magyar Intézet

Maďarský inštitút v Bratislave

...megosztás