Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

PROGRAMAJÁNLÓ

PROGRAMAJÁNLÓ – MÁJUS 12–17.

GYEREKIRODALOM – ENG

A Petőfi Irodalmi Ügynökség a magyar prózairodalom legfrissebb kiválóságai után, sorozatuk második és harmadik részében Magyarország legjobb gyerekkönyv-illusztrátorait és -íróit mutatja be. A szériától némileg elkülönülő, ám a koncepcióhoz szorosan kötődő negyedik kiadvány a gyerekkönyvkiadók ajánlásait tartalmazza: összesen több mint 80 magyar gyerekkönyv kerül a külföldi szakma és érdeklődő közönség elé.
https://kultura.hu/meses-tartalom-gyonyoru-design/

ELINDULT A MAGYAR GYEREKIRODALOM BLOGJA – HUN

Az IGYIC információs központ és ernyőszervezet, amelynek egyik kiemelt feladata, hogy felerősítse a már meglévő jó gyakorlatokat, ezeket összekapcsolja, kibővítse, esetleg infrastruktúrát adjon hozzájuk. Másik fontos célja, hogy segítséget nyújtson a pedagógusoknak, a könyvtárostanároknak és a szülőknek abban, hogy milyen szempontok szerint válogassanak a hihetetlenül széles gyerek és ifjúsági irodalmi kínálatból. A honlapunkon kész oktatási segédanyagokhoz is hozzáférhetnek majd.
https://www.igyic.hu/

ÚJ VILÁGIRODALMI PORTÁL INDULT: 1749

Május elején új irodalmi portál jelent meg a hazai kulturális-irodalmi térben. Az 1749 Online Világirodalmi Magazin hiánypótló szándékkal jött létre, a korábbi világirodalmi lapok megszűnésével keletkezett űrt szeretné betölteni, valamint közelebb hozni a külföldi irodalmak izgalmas szövegeit és alkotóit a magyar olvasóközönséghez. A Petőfi Irodalmi Ügynökség alapította 1749 egyedi a maga nemében: elsősorban a világirodalmi alkotások első vagy új fordításai, és a legfrissebb külföldi irodalmi történések és divatok bemutatása áll a lap érdeklődésének homlokterében. A műfaji paletta rendkívül sokszínű, a kortárs vers- és prózafordítások mellett esszéknek, kritikáknak és interjúknak is helyt ad az oldal. A portál egyszerre szeretné megszólítani a világ újdonságai iránt érdeklődő olvasót és a szakmai közönséget a szépirodalmi, zsánerirodalmi és magazinos anyagokkal (interjúkkal, toplistákkal, friss hírekkel), valamint kritikákkal, esszékkel, tanulmányokkal.
https://1749.hu/

Első Magyar Karantén-Színház – SZÍNHÁZ

Program: Horváth János Antal – Detour – Karantén alatt azzal vagyunk összezárva, akivel dolgunk van. A családon belül könnyen idegenekké válhatunk egymás számára. Ideje megismerni egymást. Ha választhat, kivel tölti ezt az időt, hova megy?
Mikor? Május 13., 19:00
Hol? TRIP Budapest Facebook-oldalán

MÜPA – ZENE

Program: Béla Fleck & Abigail Washburn – A magyar közönségnek érthetően szöget üt a fejébe, miért hívják a világ sokak szerint legjobb bendzsójátékosát éppen Bélának. Természetesen Bartók miatt, akit Béla Fleck szülei felettébb tiszteltek, ő maga mégsem klasszikus zenész lett. Eleinte gitározni tanult, majd meghallotta Earl Scruggs bendzsójátékát, melynek nyomán mintha tűzijáték gyúlt volna a fejében. A következő jelentős hatás akkor érte, amikor a hetvenes években eljutott egy Return To Forever-koncertre. Ekkor fogalmazódott meg benne, hogy a bendzsó hagyományos közegét, a bluegrass zenét a jazzel és a rockkal vegyítse.
Mikor? Május 13. 20:00.
Hol? MÜPA Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján

Program: Monteverdi: Poppea megkoronázása – A 2015. november 26-i előadás közvetítése felvételről. 2015-ben újabb jelentős állomásához érkezett a Vashegyi György vezette Purcell Kórus és Orfeo Zenekar barokk operákat bemutató sorozata. Monteverdi utolsó színpadi műve, a Poppea megkoronázása abban különleges, hogy a keletkezése idején, 1642-ben már hetvenöt éves szerző merészen újítva nem mitológiai történetet, hanem – elsőként az operatörténetben – történelmi eseményt vitt színre.
Mikor? Május 15. 19:30.
Hol? MÜPA Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján

Program: Ránki Dezső és a Concerto Budapest– A 2015. február 8-i előadás közvetítése felvételről. A magyar közönséget négy évtizede világszínvonalú produkciókkal kényeztető Ránki Dezső, akit bő öt évvel ezelőtt a Müpa Az évad művészévé választott, olyan zeneszerzőtől játszik, aki különösen közel áll a szívéhez: Joseph Haydntől.
Mikor? Május 16. 19:30.
Hol? MÜPA Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján

PIM – A38 – ZENE, IRODALOM

Program: Árnyjátékok – Kaffka Margit boldogságkeresése – A 19. és 20. század fordulóján kezdődik Kaffka Margit felnövés-története. Nyomon követhetjük, hogyan változnak a legjobb barátnőjével levelező iskolás lány nagy tervei karrierről, családról, férjhez menésről. Kisvárosból nagyvárosba, bálból irodalmi zsúrba, magányos évek után társaságba, irodalmi sikerek felé kísérjük Kaffkát, ezt az éles szemű, okos, érzékeny, nyughatatlan írót. Egy száz évvel ezelőtti történet elevenedik fel a felolvasás során, amelyben szerepet kap lány, asszony, feleség, szerető és írónő, s ez a régi mese nincs is olyan távol a mi 21. századi valóságunktól. További információ az esemény leírásában.
Mikor? Május 12., 20:00
Hol? A38 YouTube-csatornáján

Falfirka – Irodalom a szerzők hangján

Program: Online! Falfirka #40 – Cserna-Szabó András – Felolvas: Cserna-Szabó András, József Attila-díjas író (1974, Szentes) Cserna-Szabó András novellák, regények, esszék, irodalmi szakácskönyvek szerzője.
Mikor? Május 12. 18:30-19:00
Hol? Falfirka Facebook-oldalán

Fővárosi Nagycirkusz – CIRKUSZ

Program: Cirkusz + Online, élő közvetítés egyenesen a mézsából!
Mikor? Május 13., 15:00
Hol? Fővárosi Nagycirkusz Facebook-oldala

Fonó Budai Zeneház – TÁNCOKTATÁS

Program: Online tánctanítás Berecz Pityuval – 3. alkalomA kedd a Fonóban egyértelműen a tánctanítás napja – még akkor is, ha most a személyes találkozás nem lehetséges.
Mikor? Május 12., 19:00
Hol? Fonó Budai Zeneház Facebook-oldalán.

Műcsarnok  – VIRTUÁLIS TÁRLATVEZETÉS

Program: Szurcsik József kurátor virtuális tárlatvezetése | Szabadjáték – Szurcsik József a Szabadjáték / II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon kiállításon kalauzolja a látogatókat, ahol mintegy 200 alkotó friss, az utóbbi öt évben készült munkáit – festményeket, szobrokat, grafikákat, videóműveket és installációs alkotásokat – láthatunk a Műcsarnok termeiben.
A kiállítás virtuális sétája itt érhető el.
Mikor? Május 13., 18.00
Hol? A Műcsarnok Facebook-oldalán

Csányi 5 – ELŐADÁS, GASZTRONÓMIA

Program: Szunyogh Szabolcs előadássorozata öt részben – Május 6-tól öt szerdán keresztül Szunyogh Szabolcs író, újságíró előadásait hallgathatjuk Lembergről.
Az első részben Lemberg néhány ikonikus épületétismerjük meg. A második rész segítségével teszünk egy kis sétát Lembergben. A harmadik a középkori lembergi zsidóságról szól, a negyedik az újkori zsidóságról, az ötödik pedig a történet végéről.
Mikor? Május 13., 18:00
Hol? Csányi 5 Facebook-oldala

Program: Folytatódik a gasztro workshop Fűszeres Eszterrel
Mikor? Május 15., 17:00
Hol? Csányi 5 Facebook-oldala

Program: Séták a fotelből – Deák Gábor három részes sorozatának mindegyike egy-egy virtuális városi séta. Különleges helyszínek, fantasztikus történetek a fotelből.
Mikor? Május 17., 18:00
Hol? Csányi 5 Facebook-oldala

Várkert Bazár – IRODALOM

Program: odalmi szerelmek VI. / Várkert Irodalom – Május 14-én, a Várkert Irodalom online estjén ezúttal hatodik alkalommal rendezzük meg a népszerű Irodalmi szerelmek estet. A felolvasószínházban az írók, költők saját szövegei, versei, akár levelei elevenednek meg, a versek, regények, lírai, prózai alkotások mellett az élet, a küzdelmek, a sikerek, a szerelmek – egy alkotó élet-pillanatai kerülnek középpontba.
Mikor? Május 14., 19:00
Hol? A Várkert Irodalom Facebook-oldalán.

Casa Pomo d’oro – GASZTRONÓMIA

Program: Olaszul enni jó – Otthon, veletek I Online főzés – Aktuális heti recept: Pizza della casa
Mikor? Május 15., 18:00
Hol? Casa Pomo d’oro Facebook-oldalán

A38 – ZENE, BESZÉLGETÉS

Program: Vasárnapi Iskola // Streamkoncert-sorozat az A38 Hajón – Nagyszabású online fesztiválsorozatot indít az A38 Hajó a Hajónapló.ma csapatával közös szervezésben, amelyben a Kárpát-medence mintegy száz zenei produkcióját juttatja el az érdeklődőkhöz tíz egymást követő vasárnapon. Az alkalmanként tíz bemutatkozó fellépő az A38 Hajón ad koncertet, amelyeket a Hajónapló élőben közvetít a Facebook-oldalára.
Mikor? Május 17., 10:30
Hol? Hajónapló Facebook-oldala.

A38 – koncertfelvételek – Zene

Program: Carson Coma
Az együttes a fiatalos bohóság és a komoly munka határán egyensúlyoz. 2019-es debütáló albumuk, a Corduroy Club mind a közönség, mind a kritikusok részéről pozitív fogadtatást kapott, melynek köszönhetően a Carson Coma hamarosan Magyarország egyik legfelkapottabb fiatal rock-zenekarává vált. Videóik is igen népszerűek, Korda György 1963-as „Nem vagyok ideges” című twistjének a feldolgozását a klipszemle zsűrije a legjobb performanszért járó díjjal jutalmazta.
Mikor? Május 12., 22:50–23:50, május 13., 02:20
Hol? M2 Petőfi TV online

Program: Junkies
A Junkies magyar punk rock együttes 1993-ban alakult. Első albumuk az Aréna kiadónál jelent meg 1994-ben (Rock ‘N’ Roll) címmel, a következő év elején a Vesztettél című dalukra saját zsebből forgattak klipet, majd a következő évben megjelent nagy sikert hozó Káros az egészségre című albumuk. Ettől kezdve a Junkies egyre nagyobb közönség előtt játszott, rajongótáboruk országszerte folyamatosan nőtt. A zenekar mostanában időközönként leáll, majd nagy lélegzetet véve ismét összeállva hatalmas koncerteket ad.
Mikor? Május 13., 22:50–23:50, május 14., 02:20
Hol? M2 Petőfi TV online

Program: Kelemen Kabátban
Egy egészen ritka és különleges alkalom a Kelemen Kabátban zenekartól. A rock gitárok és szintik helyett, egy teljesen áthangszerelt és bensőséges zenei utazásra invitál bennünket a zenekar a Kelemen slágerek mentén.
Mikor? Május 14., 03:10–04:10
Hol? M2 Petőfi TV online

Akvárium Stage Pass – koncertfelvételek – ZENE

Program: Odd ID (Ethnofil) *– AKVÁRIUM Klub 2019
Az Ethnofil zenekar 2009-ben alakult Egerben azzal a céllal, hogy magyar népzenét játsszanak úgy, ahogy ezidáig még senki. A zenekar számára a legfontosabb az együtt zenélés öröme, az improvizáció és az egyediség. E tényezőknek köszönhető, hogy fél év zenélés után kialakult egyfajta stílusuk, amely egy műfajhatárokkal nem törődő, eklektikus hangzás, a népzene (hegedű/ének) által összefogva. Zenéje kortárs és jövőbeli elektronikus ritmusokban lüktet, pszichedelikusan utaztat, egyszerre progresszív mégis ösztönös és tradicionális.
Mikor? Május 15., 23:40–00:35
Hol? M2 Petőfi TV online

Program: MÖRK – SZIGET Fesztivál 2019*
A Mörk zenéje funk és soul alapokon nyugszik, eklektikusan mai hangzású, tartalmát tekintve mégis a nagy elődök nyomdokain jár. Az új lemez dalai az emberi lét legmélyebb bugyráig hatolnak, megrágják az elvarratlan szálakat, kiköpik, majd egy jól eltalált ütéssel fellövik a hallgatóságot a világűrbe. A Mörk soulos, funkos zenéje elgondolkodtató társadalmi, pszichológiai és hétköznapi témában íródott dalszövegekkel, improvizációval és más stíluselemekkel együtt különleges élményt nyújt a hallgatónak.
Mikor? Május 16., 23:50–00:50; május 17., 03:00
Hol? M2 Petőfi TV online

Pozsonyi Magyar Intézet

Maďarský inštitút v Bratislave

...megosztás