Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Újabb könyv a cigányzenészek múltjáról

Újabb könyv a cigányzenészek múltjáról
Hajnáczky Tamás kisebbségpolitikai szakértő, a Károli Gáspár Református Egyetem cigányügyi referense és a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért kutató elemzője. A Gondolat Kiadónál 2019-ben megjelent Magyar Cigányzenészek Országos Egyesülete- Cigányzenészek harca a két világháború közötti Magyarországon című könyve után most újabb kötete jelent meg a témában.
Az Országos Magyar Királyi Statisztikai Hivatal 1893. évi “czigányösszeírása” és a szórványosan rendelkezésre álló források rávilágítanak arra, hogy a cigányzenészek nagyrészt a települések belterületén, a nem cigány lakosság között éltek. Sőt, az sem számított ritkaságnak, hogy jelentős vagyont vagy kapcsolati tőkét halmoztak volna fel. Részben a cigánymuzsikusok meghatározó személyiségeinek kedvező társadalmi helyzete tette lehetővé, hogy a huszadik század első felében egyesületeket hozzanak létre és folyóiratokat alapítsanak.
A cigányzenészek múltjának e szeletéről az első átfogó forráskiadvány 2019-ben látott napvilágot, mely a Magyar Cigányzenészek Országos Egyesületének és a Magyar Cigányzenészek Országos Szövetségének a levéltári és sajtóforrásait dolgozta fel a két világháború közötti időszakból merítve.
A 2020-ban megjelent újabb kötet az imént említett szervezetek előzményeit tárja fel a boldog békeidők Magyarországán. Nevezetesen a Magyar Cigányzenészek Országos Szövetségének a tervezetét és a Magyar Czigányzenészek Egyesületét.
88099779_1855593404570707_8130504203794644992_o
...megosztás