Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Sikeresen zárult a 3. köznevelési intézményfenntartó német nemzetiségi önkormányzatok és intézményvezetők részére szervezett szakmai nap

Sikeresen zárult a 3. köznevelési intézményfenntartó német nemzetiségi önkormányzatok és intézményvezetők részére szervezett szakmai nap

Harmadjára rendezett szakmai napot a köznevelési intézményfenntartó német nemzetiségi önkormányzatok és az intézmények vezetői részére a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata. Az éves konferencia célja, hogy fórumot biztosítson az érintett önkormányzati és intézményvezetőknek egymás megismerésére, valamint, hogy szakemberek bevonásával gyakorlati segítséget nyújtson a felmerülő problémák megoldásában. A programon résztvevőknek idén is lehetőségük nyílt különböző témákban útmutatást kérni, tájékozódni. Idén a nemzeti alaptanterv és kerettanterv nemzetiségi vonatkozásairól, a köznevelési intézményekkel kapcsolatos szakmai elvárásokról, a köznevelési intézmények belső kontrollrendszeréről, valamint további témákról is szó esett. A szakmai nap lehetőséget biztosított az egyéni kérdések közös megvitatására, valamint a kollégákkal és a részt vevő szakértőkkel való tapasztalatcserére is. A tanácskozás 2020. március 3-án zajlott az MNOÖ által fenntartott pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnáziumban.

Az eseményen részt vett Englenderné Hock Ibolya MNOÖ elnök, valamint Ritter Imre parlamenti képviselő. Megjelentek továbbá neves magyarországi német oktatási szakértők, mint a Magyarországi Német Pedagógiai Intézet munkatársai, de helyi intézmények fenntartói, nemzetiségi önkormányzatok képviselői, igazgatók és pedagógusok is, így csaknem 150 fő képviseltette magát az egész ország területéről. 

Weigert József, a Magyarországi Német Pedagógiai Intézet vezetője szerint egyértelműen pozitív volt a rendezvény fogadtatása: – A programon idén többen vettek részt, mint tavaly és az érdeklődés a nap végéig megvolt a résztvevők részéről. Ez fontos, hiszen mi intézményfenntartók, intézményvezetők, helyi német önkormányzati vezetők így lehetőséget kapunk és kötelességünk is törvénymódosításokról és aktuális fejleményekről tájékozódni. Gyakorlatban alkalmazható tanácsokat és információkat nyújtunk ezen a fórumon, melyeket a kollégák a mindennapi nehézségek során sikerrel alkalmazhatnak. További segítség, hogy a szakmai napon elhangzott összes prezentációt honlapunkon is közzétesszük, így azok mindenki számára elérhetők. A nap folyamán sok résztvevővel beszélgettem, akik nagyon hálásak voltak, hogy megrendeztük ezt a fórumot. Bízom benne, hogy a rendezvényeink a jövőben is népszerűek lesznek és az itt kapott információkat mindenki hasznosítani tudja majd.

Sax Ibolya, az MNOÖ oktatásügyi referense ugyancsak sikeresnek tartja az idei konferenciát: – Hálózatépítést és közös problémamegoldást is kínál ez a rendezvény. Különösen érdekesnek tartottam a „Német nemzetiségi köznevelési intézményekkel kapcsolatos szakmai elvárások (különös tekintettel a kétnyelvűségre) című előadást, amelyben szó esett az egységes arculatról, melyet az oktatási intézményeinkben meg lehetne valósítani. Az egységes arculat nem csak a folyosókon lévő dekorációk szintjén, hanem az iskolában tudatosan használt nyelv közvetítésében is megjelenhet. Fontos, hogy az intézményeink a magyarországi német kultúrát tükrözzék. Megfogott ez a gondolat, jó ötletnek tartom. Sok résztvevő volt kíváncsi idén a NAT-ra is, remélem, hogy sikerült útmutatást adnunk a témában. A jövőben megfontolandó, hogy az óvodák és iskolák részére külön tartsunk információs egységeket ezen a szakmai napon, hiszen így mélyrehatóbban tudunk a különböző területeket érintő speciális kérdésekkel foglalkozni, fogalmazott Sax Ibolya.

Záróbeszédében Englenderné Hock Ibolya MNOÖ elnök rámutatott, az oktatási intézmények átvétele nem hatalmi pozíciót, hanem szolgálatot kell, hogy jelentsen. Az intézményfenntartók részéről pedig különösen szorgalmazta a fenntartók és az iskolavezetés közötti hatékony együttműködés biztosítását. Emlékeztetett továbbá arra, hogy az intézmények kötelesek megfelelni az MNOÖ-stratégiának is. 

unnamed(1) unnamed

...megosztás