Barátság – kulturális és közéleti folyóirat

Nemzetiségi ombudsmanhelyettes az ELTE Savaria Egyetemi Központban

Nemzetiségi ombudsmanhelyettes az ELTE Savaria Egyetemi Központban
A nemzetiségi ombudsmanhelyettes és munkatársa, dr. Kiss Balázs folyamatban lévő vizsgálatok kapcsán február 7-én szakmai egyeztetésen vett részt Szombathelyen. Ennek során az ELTE Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ Szlavisztika Tanszékének vezetőjével, dr. Mersich Zsuzsanna egyetemi docenssel, a horvát nyelv oktatójával, Skaperné dr. Embersics Erzsébet egyetemi doncenssel és Merkliné Doncsecz Ibolya egyetemi adjunktussal, a szlovén nyelv oktatóival találkozott.A nemzetiségi biztoshelyettes még a tavalyi év során indított hivatalból vizsgálatot a magyarországi nemzetiségi közösségek nyelvhasználati jogainak érvényesüléséről a nemzetiségi nyelv szabályainak megfelelő anyakönyvezés és a közösségi névhasználat során.

A nemzetiségi egyéni és közösségi névhasználat jogát érintő két folyamatban lévő vizsgálat első szakaszában a nemzetiségi biztoshelyettes az országos nemzetiségi önkormányzatoktól, illetve az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetségétől és az Országgyűlés Magyarországi nemzetiségek bizottságától kért tájékoztatást a témával kapcsolatos tapasztalataikról, az esetlegesen felmerülő nehézségekről, a nemzetiségi közösségek részéről megfogalmazott konkrét problémákról, igényekről és javaslatokról. A biztoshelyettes a beérkezett válaszok alapján mindkét területen megkereste az érintett kormányzati és közigazgatási szerveket is.

Az ombudsmanhelyettes ugyanakkor fontosnak tartotta, hogy vizsgálata során megismerje a speciális tudományos megközelítéseket is, ezért tájékoztatást kért a nyelvtudomány képviselőinek a nemzetiségi közösségek egyéni és közösségi névhasználatát érintő általános tapasztalatairól, az esetlegesen felmerülő nehézségekről, valamint a tudományos munkájuk alapján megismert és megfogalmazott konkrét problémákról, igényekről és szakmai javaslataikról. A nemzetiségi biztoshelyettes álláspontja ugyanis az, hogy a vizsgálat nem zárható le a nyelvtudomány képviselőinek ebben a két témában kialakított véleményének megismerése nélkül.

image001

...megosztás