Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

FELHÍVÁS!

Térítésmentes továbbképzés a helyi sajtó munkatársai számára

A 2019 őszi önkormányzati választások sok településen új helyzetet teremtettek: új összetételű képviselő-testületek és helyenként új önkormányzati vezetők kezdték meg a munkájukat. Mindez pedig sok helyen új helyzetet teremt a helyi, önkormányzati médiában is.

Ahhoz, hogy a helyi sajtó a törvényi feladatainak és a szakma szabályainak eleget téve láthassa el az önkormányzatokkal partnerségben a tájékoztatási kötelezettségét, a helyi média szabad és korrekt működését elváró és tiszteletben tartó önkormányzati hozzáálláson túl szakmai képzésekre, továbbképzésekre is szükség van. A helyi sajtó magas színvonalú, korrekt működéséhez elengedhetetlen ugyanis, hogy e médiumok munkatársai tisztában legyenek egyrészt a sajtó működésére vonatkozó jogszabályi környezettel, az abból eredő korlátokkal és lehetőségekkel, másrészt pedig tökéletesen tisztában legyenek a műfaji szabályokkal. Mindebben a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ), mint a legnagyobb hazai sajtószakmai szervezetnek felelőssége és feladata is van.

A fentiekre tekintettel 2020. január 25-én, szombaton egy egynapos szakmai képzést szervezünk a helyi médiumok munkatársainak Budapesten, a Sajtóházban (1064 Budapest, Vörösmarty u. 47/A). A rendezvény keretében délelőtt 10 órától Polyák Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense ad áttekintést a helyi sajtó működésének külső környezetéről, a helyi sajtóra vonatkozó jogszabályi és sajtóetikai keretekről, az újságírók és az önkormányzatok jogairól és kötelezettségeiről, valamint a helyi sajtó és az önkormányzat közötti korrekt és etikus együttműködés feltételeiről. A szendvicsebédet követően, 13 órától Nagy Gábor Miklós kommunikációs szakértő, a MÚOSZ küldöttgyűlésének korábbi elnöke tart előadást a műfajelmélet alapjairól, az egyes műfajok alapvető ismérveiről, vagy éppen az interjúkészítés íratlan szabályairól.

A képzésen a részvétel térítésmentes, de a terem befogadóképességére tekintettel előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezéseket 2010. január 20-án, hétfőn 16 óráig tudunk fogadni – kérjük, hogy a részvételi szándékukat Gönczi Máriánál, a MÚOSZ e területért felelős alelnökénél jelezzék a gonczi.maria.eva@gmail.com címen.

Együttműködését nagyon köszönve, üdvözlettel:

Hargitai Miklós

elnök

Magyar Újságírók Országos Szövetsége

...megosztás