Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Népviseleti kiállítás

Népviseleti kiállítás

Baba-Tár-Ház néven különleges kiállítás nyílt a Hajós és Baja között található, többek között 600 házas pincesoráról is nevezetes Nemesnádudvaron.

A több mint 250 babából álló gyűjtemény interaktív elemekkel és korabeli felvételekkel gazdagítva mutatja be a Kárpát-medencében élő különböző nemzetiségű, vallású, kultúrájú, társadalmi státuszú emberek ruházatát.

A sváb építészeti elemeket hordozó épület teljeskörű felújítása mellett egy unikális helyi gyűjtemény is látogathatóvá vált. A kiállítás egyszerre babagyűjtemény és a Kárpát-medence népviseleteinek átfogó bemutatója.

A babákat két helyi lakos, Fölházi Jánosné Hajdu Zsuzsanna és Frank Gáspárné Metzinger Éva ajánlotta fel a múzeum számára.

A legszebb és legkülönlegesebb viseletes babákat Kárpát-medence óriástérképén helyezték el, a látogatók érintőképernyős monitoron keresztül ismerhetik meg, milyen sok információt – családi állapot, anyagi helyzet, kor – és üzenetet hordozott egykor az öltözet. A gyűjtemény az edutainment, azaz a szórakozva tanulás eszközei segítségével jól kiegészíti az iskolai oktatást is.

A kiállítótérben a népviseletes babák mellett szövetminták, az adott területre jellemző néphagyományokat bemutató filmek, tárgyak is várják a látogatókat. Ezen felül helyet kapott az épületben egy interaktív foglalkoztató is, ahol játékos, kreatív kézműves foglalkozások valósulhatnak meg, családbarát légkörben. Az épület teljes mértékben akadálymentes.

A település turisztikai vonzerejét növeli az a különleges projekt, amelyet az alig 2000 lakost számláló község a közelmúltban valósított meg. A fejlesztés 95 millió forintos pályázati támogatásban részesült. A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.

vira.hu

Babatárház-8964 Babatárház-8794 Babatárház-8827

...megosztás