Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Agócs János lett az ORÖ új elnöke

Kétharmados többséggel Agócs Jánost, a Firosz képviselőjét választotta elnökévé az Országos Roma Önkormányzat keddi alakuló közgyűlése. A 47 tagú szervezet általános elnökhelyettese Dancs Mihály lett.

Az ORÖ új elnöke az alakuló ülést követően elsőként a RomNet-nek nyilatkozott. Leszögezte: nem boszorkányüldözésre, hanem átlátható és tisztességes munkára van szükség ahhoz, hogy az önkormányzat maradéktalanul eleget tegyen a törvényben meghatározott közfeladatának, és ellássa a valós és következetes képviseletet.

Nem a Firosz és partnerszervezetei, hanem a mintegy egymilliós magyarországi cigányság elnöke és képviselője kíván lenni, jelentette ki Agócs János, hozzátéve, ennek érdekében az ORÖ elnökeként együtt akar dolgozni a mindenkori kormánnyal, segíteni a valós társadalmi integrációt, felzárkóztatást, de szoros együttműködésre törekszik a civil szervezetekkel és minden egyes nemzetiségi önkormányzattal függetlenül attól, hogy milyen szervezet színeiben nyerték el a mandátumot.

Agócs János abban bízik, hogy az átadás-átvétel folyamata a jövő héten zökkenőmentesen megtörténhet, és ezt követően határozhatják meg a legfontosabb és legsürgetőbb feladatokat. Megjegyezte, a hivatalvezető tájékoztatása szerint az önkormányzatnak vannak ugyan szerződés szerinti fizetési kötelezettségei, de azt nem tudja, jelenleg mennyi az ORÖ adósságállománya, így a Híd a munka világába programsorozat miatti visszafizetési kötelezettségükből és egyéb pályázati támogatásokból mennyi adósságot örököltek. A hivatali dolgozóknak nincs elmaradt bér- és járuléktartozása, a közüzemi díjakat is rendezték, és az önkormányzat intézményeinek gazdasági helyzetének áttekintését is az átadás-átvétel után láthatja majd tisztán.

Az ORÖ új elnöke a RomNet-nek azt mondta, Balogh János korábbi elnökkel a jövő héten egyeztetnek a hivatalos procedúráról, addig a törvény szerint a hivatalvezetőnek van aláírási és utalványozási joga. Az első feladatai között Agócs János azt említette, hogy közeledve a karácsonyi ünnepekhez a cigánysághoz és az önkormányzathoz méltó módon szeretnének szervezni egy karácsonyi ünnepséget a gyermekek és a rászoruló emberek számára, és ugyanilyen cselekedetre biztatja az október 13-án megválasztott valamennyi nemzetiségi önkormányzatot.

A Bácsalmáson 1970. május 24-én született, vállalkozóként tevékenykedő Agócs János 2006 és 2010 között a Bács-Kiskun megyei cigány önkormányzat elnöke volt, de az Országos Cigány Önkormányzatban 2010 és 2011 között is képviselő volt.

79741574_10217637711153348_3039739434179231744_n

...megosztás