Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

15 éves a Zentrum!

A Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár (Zentrum) fennállásának 15. évfordulóját ünnepelte.

zentrum15

Részt venni, részt vállalni, részesülni

15 éves a Zentrum

Gratulálok az elmúlt 15 évhez! Még sokszor ennyit! Örülök, ha Ecsenyről olvashatok, de a jó kezdeményezések is nagyon hasznosak. Kedvencem a TrachtTag volt/van és lesz! / Sok színes gyermekprogram rendezői vagytok. Gratulálok sikereitekhez és köszönöm, hogy továbbra is külditek figyelemfelkeltő hírleveleiteket! / Köszönöm a 15 év alatti tartalmas, rendezvényeket. A kellemesen eltöltött órák szép emlékek. Jó csapat vagytok! Gratulálok! – Ilyen és ehhez hasonló üzenetek érkeztek a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár (Zentrum) számára fennállásának 15. évfordulója alkalmából.

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata 2003-ban élt a lehetőséggel, és megalapította kulturális és információs központját, melyben egy évvel később kezdődött meg a munka. Az akkori elnök, Heinek Ottó nyitott volt Ambach Mónika ötleteire, melyek egy újfajta kommunikációs stratégiát tartalmaztak. Ennek segítségével a világhálón és annak legújabb platformjain mutatkozott be a németség, illetve megkezdődött egy kommunikációs háló kiépítése is a közösség számára. Englenderné Hock Ibolya, az MNOÖ jelenlegi elnöke is behatóan ismeri a Zentrum tevékenységét és a kezdetektől fogva figyelemmel kíséri a munkáját. Köszöntőjében kiemelte, hogy fontosnak tartja azt az értékmegőrző és értékteremtő munkát, amelyet a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár immár másfél évtizede végez. Köszönetet mondott a számos kreatív ötletért és a munkatársak lelkes munkájáért, amivel azokat megvalósítják.

A Zentrum csapata október 9-én, a Magyarországi Németek Házába közös ünneplésre invitálta a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának, Németország és Ausztria képviseleteinek, és a társintézmények munkatársait, valamint a barátokat és egykori kollégákat. A rendezvényen részt vett dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa, dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes, valamint Ritter Imre, az Országgyűlés német nemzetiségi képviselője is, hogy gratuláljanak a országos német önkormányzat fenntartásában működő intézmény dolgozóinak.

Az estet Gerner Éva, az Unser Bildschirm szerkesztő-műsorvezetője vezette, aki ajándékként filmet mutatott be a Zentrum elmúlt 15 évéről. Az UB stábja az intézmény számos fontos pillanatában jelen volt és tevékenységét a kezdetektől dokumentálta. A műsorban rendszeresen beszámolnak például az Abgedreht! – Magyarországi Német Ifjúsági Filmünnepről vagy a Blickpunkt – Képek versenyéről. Az archívumból elővett képkockák többször megmosolyogtatták a közönséget, mikor számos ismerős arc tűnt fel a vásznon, de ugyanakkor el is csodálkoztak, hogy milyen sok projektet valósított meg a Zentrum az évek folyamán.

Volkmar Wenzel, Németország nagykövetének köszöntőjét Jens Preißler, a budapesti Német Nagykövetség sajtóosztályának vezetője tolmácsolta. Elismerően nyilatkozott a Zentrum tevékenységéről és egyben a nagykövetség folyamatos támogatásáról is biztosította az intézményt. A németországi támogatások nélkül nem létezhetnének az országos pályázatok, nem lenne több mint száz Abgedreht!-film az archívumban, amelyeket a nemzetiségi iskolák például a népismeret órákon is hasznosítanak, de nem jelenhetett volna meg az a gyönyörű fotókat tartalmazó Blickpunkt fotóalbum sem, mely már kordokumentumnak számít. Az intézményhez tartozó Magyarországi Németek Könyvtára, hazánk legnagyobb németséggel foglalkozó speciális szakkönyvtára is az anyaország támogatásával kezdhette meg a több mint 7000 publikációt számláló katalógusának feldolgozását, hogy az hamarosan online is elérhető legyen.

2013 óta a Magyarországi Németek Háza rendezvényeit is a Zentrum szervezi. Kezdetektől fogva olyan értéket közvetítő és tartalmas programokkal várják az érdeklődőket, melyek különleges módon mutatják be a magyarországi németség sokszínűségét. A jubileumi ünnepség egyebekben már a 108. volt a sorban. Ez alkalommal a mohácsi származású harmonikaművész Kéméndi Tamás nyűgözte le a közönséget. A Zentrum csapata az évek alatt maga is forgatott néhány rövidfilmet. A Sváb apróságok című alkotással például különdíjat nyert az intézmény a IV. Magyarországi Nemzetiségi Filmszemlén. A film egykori főszereplője, Merán Bálint az ünnepségen is közreműködött és a magyarországi német költő, Claus Klotz Mein Deutschtum (Németségem) című versét szavalta.

Ambach Mónika, aki a kezdetektől vezeti az intézményt, köszönetet mondott munkatársainak Grund Lajos irodavezetőnek, Frei Nándor könyvtárosnak, Kovács Attila projektmenedzsernek és az önkormányzat részéről Varga Szilvia gazdasági referensnek, illetve mindazoknak, akik segítették a munkát. A mindennapos kihívásokkal megküzdeni és sikereket ünnepelni csak akkor lehet, ha egy kiváló és összeszokott csapat dolgozik a projekteken, vallja az igazgatónő. Ezek – mint például a TrachtTag (A népviselet napja) – azonban csak akkor lehetnek eredményesek, ha a közösség tagjai részt vesznek bennük, illetve ha a Zentrum.hu – Magyarországi német hírek olvasói, az intézmény közösségi médiafelületeinek követői, részt vállalnak a hírek megosztásával az információk áramoltatásában. Hiszen az együttműködésnek, ahogy az elmúlt 15 évben, úgy a jövőben is központi szerep jut.

Rövid áttekintés a Zentrum tevékenységéről

A Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár 2004 októbere óta áll a magyarországi németek és a németség iránt érdeklődők szolgálatában. Országos projektjeivel, mint az Abgedreht!, Blickpunkt, TrachtTag, illetve a „Zentrum-Programme im HdU” rendezvénysorozat, a hazai német nemzetiség sokszínű kulturális és társadalmi életét támogatja és népszerűsíti. A Zentrum.hu – Magyarországi német hírek honlapon, valamint közösségi oldalakon (Facebook, Instagram, YouTube) napi szinten találnak érdekességeket a téma iránt érdeklődők.

72446548_2687342724678121_8044507422246567936_o 72530788_2687342684678125_6096298746268614656_o 72557487_2687342634678130_4835803738419494912_o 71865447_2687344048011322_2550530701975879680_o

...megosztás