Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Blazsetin Istvánra emlékeztek

A magyarországi horvátok egyik legkiemelkedőbb közéleti személyiségére, Blazsetin Istvánra emlékeztek fiatalok és felnőttek Tótszerdahelyen

 

A 2001-ben elhunyt költő és pedagógus életét a magyarországi horvátság felemelkedésének szentelte. Munkásságát nem csak épített értékek, köztük a róla elnevezett kulturális intézet őrzi a határ-közeli faluban. Pályafutása során több ezer gyermekkel szerettette meg a horvát nyelvet és azt a különleges művészeti-kulturális kincset, amellyel a horvátság büszkélkedhet.

Nagyszabású rendezvénysorozaton elevenítették fel Blazsetin István életét és szellemi hagyatékát. A Mura Menti Őszi Irodalmi Napok keretében megtartott programon Blazsetin Bernadette, a nemzetiségi önkormányzat elnöke, néhai Blazsetin István leánya, újságíró elmondta: édesapja negyven évig dolgozott a településen. Tanítóként kezdte pályafutását, időközben letelepedett Tótszerdahelyen. Igazi otthonának tartotta, noha a Bács-Kiskun megyei Hercegszántón született. Később iskolaigazgató, tanfelügyelő lett, majd az Országos Horvát Önkormányzat oktatási referenseként dolgozott.

– A magyarországi horvát oktatás összekötő kapocsaként tartották számon Blazsetin Istvánt. Édesapám még számos tisztségben dolgozott elhivatottan, köztük a Mura Kulturális Egyesület alapító tagjaként. Igazi lokálpatriótaként végezte a munkáját. Befogadták az emberek is, a szívében mindig ez a falu és maga a térség volt a mindene. Azért dolgozott egész életében, hogy a horvátság megőrizze az identitását, nyelvét – mondta Blazsetin Bernadette.

A Zrínyi Katarina Általános Iskola diákjai emlékműsorral tisztelegtek tegnap Blazsetin István hagyatéka előtt. Az ünnepségen adták át a horvát nemzetiségi önkormányzat díját is, amit minden esztendőben a legérdemesebb diák kap. Idén Bedő Máté nyolcadikos tanuló érdemelte ki az elismerést.

Nem csak az iskolában, az oviban is ünnep volt. Az intézmény ötvenéves jubileumát ünnepelték, amelyen faültetésre is sor került.

...megosztás