Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

VÁLASZTÁSI EREDMÉNYEKRŐL

Október 28-án átvették mandátumukat a nemzetiségi önkormányzatok megválasztott képviselői. Képeink az ünnepélyes mandátumátadás pillanatait örökítik meg.

Átvették mandátumukat az országos önkormányzati képviselők

A Nemzeti Választási Bizottság közzétette az országos nemzetiségi választás végleges eredményét, október 28-án átvették a képviselők a következő öt évre mandátumukat.

E szerint a bolgár országos önkormányzat mind a 15 tagja – mivel csak ez a szervezet állított országos listát – a Magyarországi Bolgárok Egyesületének listájáról szerzett mandátumot.

görög országos önkormányzatban 6 képviselője van a Magyarországi Görögök Kulturális Egyesülete listájának, 4 a Magyar-Görög Tudományos és Kulturális Üzleti Tanácsnak, 3 a Hellasz Görög-Magyar Kulturális Közhasznú Egyesületének és 2 a Görög Ifjúsági Egyesület listájának.

horvát nemzetiség 31 tagú országos önkormányzatában 23 képviselő a Magyarországi Horvátok Szövetségének listájáról, 8 pedig a Hrvati-Horvátok Egyesület – Soproni „Cakav katedra” Egyesületéről szerzett mandátumot.

lengyel országos önkormányzatban 5-en szereztek mandátumot a Polonia Nova Közhasznú Kulturális Egyesület listájáról, 4-en a Magyarországi Bem József Lengyel Kulturális Egyesületéről, 4-en a Magyar-Lengyel Baráti Kulturális Egyesület – Lengyel-Magyar Klub – STO-LAT Nyíregyházi Lengyel-Magyar Baráti Társaság Egyesület közös listájáról és 2-en a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete listájáról.

német országos önkormányzat mind a 47 tagja az Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége Egyesület listájáról szerzett mandátumot, mivel csak ez az egy jelölőszervezet állított országos listát.

Az örmény nemzetiség 15 tagú országos önkormányzatában 7 mandátumot szerzett az Örmény Kulturális és Információs Központ Egyesület listája, 6 mandátumot az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület listája és 2-t a Kilikia Kulturális Egyesület listája.

román nemzetiség 15 tagú országos önkormányzatában 9-en az Összefogás a Magyarországi Románokért Egyesület listájáról szereztek mandátumot, 5-en a Méhkeréki Románok Egyesületének listájáról, egy képviselő pedig a Budapesti Román Egyesületéről jutott a testületbe.

ruszin országos önkormányzatban 9 képviselő a Magyarországi Ruszinok (Ruszének) Országos Szövetsége listájáról jutott mandátumhoz, 5 a „Rukisösz” Ruszin Kisebbségi Összefogás Egyesület listájáról, egy pedig a Hodinka Antal Országos Ruszin Értelmiségi Egyesületéről.

A 15 tagú szerb országos önkormányzatban a Srpski Forum Egyesület – Battonyai Szerb Kulturális és Hagyományőrző Közhasznú Egyesület – Szerb Szövetség – Szerb Szövetségi Egyesület – Nemzetiségi Hagyományőrző Kulturális Egyesület közös listájáról 9, a Krug Művészeti Egyesület listájáról 6 képviselő jutott mandátumhoz.

szlovák országos önkormányzat 31 tagja a Magyarországi Szlovákok Szövetsége – Dolina Pestvidéki Szlovákok Regionális Egyesülete közös listájáról szerzett mandátumot, amely egyedül állított országos listát.

A szlovén országos önkormányzat mind a 15 tagja a Magyarországi Szlovének Szövetsége listájáról jutott a testületbe, mivel csak ez az egy lista indult az országos választáson.

Az ukrán országos önkormányzatban 7 képviselő a Csongrád Megyei Ukránok Kulturális Egyesülete listájáról, 6 a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesületéről, 2 pedig a Kijevi Rusz Magyarországi Ukrán Egyesület listájáról került a testületbe.

Az NVB a roma nemzetiségnél nem állapította meg az országos választás eredményét, mert előreláthatólag több helyen meg kell ismételni a szavazást.

Az országos önkormányzatok megválasztott képviselői október 28-án vették át mandátumukat és ezen a napon több testület is meg alakult.

MANDAT 4 MANDAT 9 MANDAT 11IMG_5865

...megosztás