Barátság – kulturális és közéleti folyóirat

Bolgár gimnazista a Vitázik a világ ifjúsága vetélkedő győztese

Bolgár gimnazista a Vitázik a világ ifjúsága vetélkedő győztese

A Budapesten október 10-én megrendezett XIII. nemzetközi döntőben arról folyt a vita, hogy „Korlátozzák-e személyre szabottan a repülőutak számát?”. A döntővitát fantasztikus teljesítményével Michail Krumov bolgár gimnazista nyerte.

Magyarországot a nemzetközi vitahéten Fazekas Ella, a Német Nemzetiségi Gimnázium tanulója és Jakubovics Gergely, a Karinthy Frigyes Gimnázium diákja képviselték, akik 3000 vitázó közül a legjobb 24 közé jutottak be.

A nemzetközi döntő minden évben a német nyelvű vitavetélkedő csúcspontja. Azok a tanulók vehetnek részt a projektben, akik a németet mint idegen nyelvet tanulják, és érdeklődnek aktuális társadalmi és politikai témák iránt. A 12 részt vevő országból a két legjobb diák jut tovább a nemzetközi döntőhétre.

Közülük – szónoki tehetségüknek köszönhetően – négyen jutottak be a nemzetközi kvalifikációs fordulókból és az elődöntőből a döntőbe, és a mai záróvitában a következő helyezéseket érték el:

  1. Michail Krumov, Bulgária
  2. Katrin-Lisa Laius, Észtország
  3. Andrea Sosková, Szlovákia
  4. Maryna Dmytryk, Ukrajna

 

Fazeka Ella a vetélkedő után elmondta: „A Vitázik a világ ifjúsága próbára tette a kitartásomat, fejlesztette a némettudásomat, megtanított magabiztosan fellépni, és önbizalmat adott. Sok új barátot szereztem, akikkel a verseny alatt szinte egy kis család lettünk.”

Jakubovics Gergely így látja a vetélkedőt: „Szerintem a legérdekesebb az egészben az, hogy a témák, amiket kapunk, elsőre nagyon triviálisnak és könnyen megválaszolhatónak tűnnek, majd több hetes kutatás után kiderül, hogy az egész sokkal bonyolultabb és összetettebb, mint azt elsőre gondoltuk.”

A nemzetközi döntőre és a hozzá kapcsolódó programokra a vitázókon kívül több mint 300 vendég érkezett. A döntőre ellátogatott Petra Pau, a német parlament alelnöke is. A XIII. nemzetközi döntő fővédnöke Enyedi Ildikó filmrendező és Wilhelm Droste író voltak. További kétszáz néző követte a vitát online élőközvetítésben.

A Vitázik a világ ifjúsága – közép- és kelet-európai országok vetélkedője a Goethe Intézet, az „Emlékezet, Felelősség és Jövő” Alapítvány, a Közhasznú Hertie Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje.

 

Sajtóközlemény, 2019. október 10.

További információk a vetélkedőről, sajtóközlemények és sajtóképek a www.jugend-debattiert.eu oldalon találhatók.

 

Sajtókapcsolat

Virág Zsuzsanna
Vitázik a világ ifjúsága
Goethe Intézet Budapest
3670 8660029
presse@goethe.hu
www.jugend-debattiert.eu
www.facebook.com/JugendDebattiertInternational

_MG_1432 _MG_7586Fotó: Szita János

...megosztás