Barátság – kulturális és közéleti folyóirat

Ülésezik az Országgyűlés Magyarországi nemzetiségek bizottsága

Ülésezik az Országgyűlés Magyarországi nemzetiségek bizottsága

Az Országgyűlés Magyarországi nemzetiségek bizottsága mai ülésén áttekintette a nemzetiségi pedagógus pótlék emelésével és a nemzetiségek jogairól szóló törvény módosításával kapcsolatos kérdéseket. Döntött továbbá a költségvetési törvény végrehajtásáról szóló törvényjavaslat tárgyalásáról, és arról, hogy foglalkozni kell a nemzetiségi önkormányzati választásokkal kapcsolatban felmerülő anomáliák vizsgálatának szükségességével.

Az Országgyűlés Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2019. október 7-én tartott ülésén első napirendi pontként áttekintette a nemzetiségi pedagógus pótlék 2020. január elsejei emelésének bevezetésével kapcsolatos aktuális kérdéseket. A témával kapcsolatban az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviseletében Dr. Madarász Hedvig főosztályvezető tájékoztatta a nemzetiségi szószólókat és a német nemzetiségi képviselőt a kormányzat álláspontjáról.

Ezt követően a bizottság tagjai a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény tervezett módosításával kapcsolatos egyeztetések eredményeit vitatták meg. Bár a végleges bizottsági álláspont elfogadására a jövő héten kerül sor, a bizottság elnökének véleménye szerint a minisztériumok, a kormányhivatalok, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, az ONÖSZ és a nemzetiségi bizottság képviselőinek, szakértőinek közreműködésével készült módosítási javaslatot célszerű lenne még az Országgyűlés őszi ülésszakán előterjeszteni.

A bizottság, csatlakozva a költségvetési vitához, döntött a Magyarország 2018. évi központi költségvetéséről szóló 2017. évi C. törvény végrehajtásáról szóló törvényjavaslat tárgyalásáról.

A bizottság tagjai az ülésen egyetértettek abban is, hogy a nemzetiségi önkormányzati választások előtti időszakban a legtöbb nemzetiségi közösség esetében a választói névjegyzékbe – sok esetben titkosan – regisztráltak számának a népszámlálási adatokhoz képest jelentős növekedése felveti a választási visszaélések veszélyét, így a jövőben elkerülhetetlen lesz e kérdés átfogó rendszerszintű vizsgálata.

...megosztás