Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Az ONÖSZ kihelyezett ülése

Az ONÖSZ kihelyezett ülése

Az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetségének kihelyezett cikluszáró ülése Horvátországban

Az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége (ONÖSZ) Szeptember 16-18. között Gugán Iván, az Országos Horvát Önkormányzat elnökének meghívására az Önkormányzat Pag-szigeti (Vlašići) Horvát Képzési és Oktatási Központban tartotta az elmúlt öt éves tevékenységét és a nemzetiségi jogok érvényesülésének aktuális helyzetét értékelő ülését.

A találkozón részt vett Erzsébet Racskó, a szervezet elnökének meghívására a Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes , Kraszlán István, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelési Nemzetiségi Főosztályának nemzetiségi főtanácsadója, valamint hat országos önkormányzat elnöke és munkatársa, illetve nemzetiségi szószólók.

Az ülés résztvevői áttekintették az ONÖSZ elmúlt ötéves tevékenységét, külön is elemezve a nemzetiségi érdekképviseleti tevékenység területén elért sikereket és további lehetőségeket, a finanszírozási környezet változását, az intézményátvétellel járó kihívásokat, valamint a nevelési-oktatási intézmények helyzetét. A Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes “A nemzetiségi biztoshelyettes együttműködési tapasztalatai az országos nemzetiségi önkormányzatokkal” című előadásában mutatta be az elmúlt hat év során kifejtett hazai és nemzetközi komplex jogvédelmi tevékenységét. Kraszlán István “Nemzetiségi köznevelés – eredmények, perspektívák” címmel ismertette az elmúlt évek kormányzati intézkedéseit.

...megosztás