Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Sikerrel zárult az ArtKert összművészeti fesztivál

Sikerrel zárult az ArtKert összművészeti fesztivál

Immár második alkalommal rendezte meg a Szentendrei Régi Művésztelepen és a MANK Galériában a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. az ArtKert összművészeti fesztivált, ahol 2019. augusztus 30. és szeptember 1. között közel háromezren, háromszor annyian fordultak meg, mint a tavalyi év debütálása során. A látogatók a könnyűzenei koncertek és kiállítások élményei mellett nem tértek haza üres kézzel: soha ennyien nem készítették még el szentendrei programjaink során saját festményüket, ékszerüket, szitanyomott mintájukat. Ráadásul először rendeztek színházi előadást is a MANK Galériában.

 

image001

A fesztivál lehetőséget adott arra, hogy a látogatók megismerkedjenek a Szentendrei Régi Művésztelep művészeivel. Knyihár Amarilla és Nagy Barbara segítségével a szabadban festhettek az alkotni vágyók, akik kipróbálhatták az akril- és az olajfestéket, és még haza is vihették a kert által ihletett vászonképeiket. A szombati és a vasárnapi városi művészeti séták során megidéztük az egykor itt élő és alkotó művészek alakjait is. Szó volt a Ferenczy-család Szentendréhez fűződő viszonyáról és olyan művészházaspárokról, mint Vajda Lajos és Júlia vagy Anna Margit és Ámos Imre, akik együtt koptatták a macskaköves utcákat. Az érdeklődők többek műtermébe is bepillanthattak a szentendrei művészeti séta után: Aknay János, Baksai József, Bánföldi Zoltán, Bereznai Péter, Buhály József, Csáki Róbert, Knyihár Amarilla, Krizbai Sándor és Nagy Barbara várta az érdeklődőket.

 

image003Látogatók Aknay János műtermében

 

A több mint száz éve működő művésztelep ősfáinak árnyékában 2.400 művészetkedvelő vett részt a különböző művészeti workshopokon: a három nap során izgalmas tippeket kaptak a portréfotózásra Eifert János fotóművésztől, kipróbálhatták a fotózás archaikus technikáját, szitanyomással a legkülönbözőbb mintákból készíthettek izgalmas képeket, kollázsokat. És habár forrósággal búcsúzott tőlünk az idei nyár, látogatók tömege állt a foglalkozásokat tartók körül, és valósították meg saját kreatív elképzeléseiket: fotókat, festményeket, ékszereket különböző technikával.

 

image005Művészeti séta Szentendrén

Három kiállítás is várta az érdeklődőket az ArtKert fesztiválon: a MANK Galériában kortárs magyar fotográfiákban köszönt vissza a táncművészet a TáncKépek című tárlaton, miközben a galéria mögött, a Szentendrei Régi Művésztelepen a Szobrok a kertben című kiállításon kortárs szobrászművészek alkotásait lehetett megtekinteni. Ideiglenes kiállítást nyitott a Művésztelep Jeges Ernő Műtermében a Cseh Tamás Archívum, hiszen fotókból, grafikákból, plakátokból készült válogatással, valamint archív felvételekkel idézte meg az énekest. Továbbá meglepve a szervezőket is, saját fotóiból rendezett a kertben kiállítást a TáncKépek című tárlatot is rendező Eifert János.

 

image007

 

Először tartottak színházi előadást a MANK Galériában: a Tudás Hatalom társulata jóvoltából sikeres hazai bemutatót és több berlini előadást követően a szentendrei MANK Galériába érkezett a Cigány magyar című előadás. A fiatal roma művészekből álló, hat éve alakult csoport tagjai ezúttal saját emlékeiket dolgozták fel egy elgondolkodtatóan sikeres, teltház mellett zajlott előadásban.

 

image009

A szombat esti könnyűzenei koncertek a Hangfoglaló Program közreműködésével a fiatalokat megszólítva zenével töltötték meg a kertet: a Carson Coma és a Mörk mellett a Blahalouisiana lépett színpadra. Utóbbi, határon túl is rendszeresen koncertező zenekar éppen a koncert harmadnapján jelentkezett újabb lemezzel.

 

image011A Blahalouisiana koncertje

Az esti koncertek a Hangfoglaló Program támogatásával érkeztek a Művésztelepre

 

Vasárnap délután A kert költészetté emelése címmel tartottak irodalmi délutánt a Régi Szentendrei Művésztelep kertjében. Az inspiráló helyszín kínálta a rendezvény témáját is: három meghívott vendég (Farkas Wellmann Éva költő, Novák Zsüliet író és Király Farkas költő, író) mesélt személyes hangú vallomásokban a kerthez, a természethez, illetve a saját “belső kertjükhöz” fűződő kapcsolatáról. A fellépők beszéltek az alkotói lét napi problémáiról, a születési hely (a gyermekkor kertje) meghatározó szerepéről, az írás rendező, összetartó erejéről is. A történeteket irodalmi részletek színesítették: a művészek a legfrissebb munkáikból olvastak fel verseket, prózákat, valamint két megzenésített verset is meghallgathattak a résztvevők. Az irodalmi műsort Mirtse Zsuzsa, a MANK művészeti tanácsadója vezette.

 

image013Megtelt a Szentendrei Régi Művésztelep kertje

 

Este aztán Keresztben jégeső címmel Bereményi Géza és Másik János estje Cseh Tamást idézte meg. Az egykori alkotótársak egy igazán különleges műsorral álltak színpadra, amelyet Cseh Tamás emléke ihletett, de saját és közös szerzeményeikkel együtt adott teljes élményt. Az előadást megelőző – fennállásának 15. évfordulóját ünneplő Kultúra.hu által szervezett – beszélgetésben Bereményi Géza elmondta: néhány héten belül befejezi készülő önéletrajzi regényét, amely A magyar Copperfield címmel lát napvilágot, Másik János pedig arról mesélt, hogy az Európa Kiadó után is van élet: hamarosan megjelenik új lemeze, és várhatóan még idén egy verseskötet is napvilágot lát.

A Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva fesztiválhoz csatlakozott ArtKert összművészeti fesztivál programjain túl a MANK a szentendrei Fő téren található ÚjMűhely Galériájában is szerevezett programokat: a Dialógusok – Polilógusok című kortársékszer-kiállításon tartott tárlatvezetés, a kiállítók munkáiból rendezett vásár, a Lemezjátszó Classic könnyűzenei beszélgetés és a szitanyomás a három nap során hétszáznál is több látogatót vonzott.

Az ArtKert összművészeti fesztivál a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

 

...megosztás