Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

IV. Nemzetiségi Ifjúsági Találkozó

Nemzetiségek újabb generációja

IV. Nemzetiségi Ifjúsági Találkozó Agárdon

Idén immár negyedik alkalommal került megrendezésre az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával a Nemzetiségi Ifjúsági Találkozó, a hagyományhoz híven a Velencei-tó partján a nyári szünidő utolsó hetében augusztus 27 – 29. között.

A kellemes nyárvégi naplementében tartott ünnepélyes megnyitón öt nemzetiség középiskolás és egyetemista korú fiataljai, ifjúsági vezetői mellett részt vett Tircsi Richárd, az Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság Nemzetiségi Főosztályának főosztályvezetője, Paulik Antal, a magyarországi szlovákok országgyűlési szószólója, Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke és Szpisák Attila, evangélikus lelkész vettek részt.

Tircsi Richárd tolmácsolta Soltész Miklós államtitkár, Fürjes Zoltán helyettes államtitkár és Ritter Imre parlamenti képviselő üdvözletét a jelenlévők felé. Elmondta, hogy négy évvel ezelőtt azzal a céllal jött létre a nemzetiségi ifjúsági találkozó, hogy legyen a nemzetiségi fiatalok számára olyan fórum, ahol megismerhetik egymást, egymás kultúráját, barátságok szövődhetnek, jó gyakorlatok cserélődhetnek. Emlékeztetett, az első találkozón a görög ifjúsági egyesület elnöke a kettős identitás jelentését a szív és lélek kettősével magyarázta. A szív a családunkhoz, felmenőinkhez köt, visszagondolva az egykori örömteli vagy szomorú történelmi eseményekre, a lélek pedig Magyarországhoz, Magyarország jövőjének építéséhez. Buzdította a fiatalokat a nemzetiségi identitás többlettöltésének átélésére, büszke vállalására, az értékek tudatosítására és őrzésére. Előre jelezte, hogy a következő években is folytatni kívánják a találkozók támogatását a korábbi céloknak megfelelően, kiegészítve a nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjban résztvevő végzős középiskolás fiatalok meghívásával, hogy minél többen jelen lehessenek a rendezvényen.

Hollerné Racskó Erzsébet megemlékezett a szlovák fiatalok szervezetének harminc évvel ezelőtti alapításáról. Az akkori alapító fiatalok, a szervezet alapító elnöke, Paulik Antal és ő maga is, az elsők között hozták létre az alternatív szervezetek között a szlovák ifjúsági egyesületet, a Magyarországi Szlovák Fiatalok Szervezetét (MaSzFiSz). A megemlékezés mellett fontos, hogy az akkori fiatalok átadják a hagyományokat és a munka folytatását az új generációnak, ebből a szempontból is hasznosak az ifjúsági találkozók. Hangsúlyozta, hogy érdemes időt és energiát fordítani a nemzetiségi értékek képviselésére, megőrzésére, hogy a következő generációnak is legyen mit átadni.

Jordán Blanka, a Magyarországi Német Fiatalok Közösségének elnöke kifejezte örömét, hogy a tavalyihoz hasonlóan idén is ők szervezhették a találkozót, egyben megköszönte az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatását, hiszen nélkülük a találkozó nem jöhetett volna létre. Megköszönte a résztvevők és szervezők elkötelezettségét nemzetiségük felé. A beszédek között a Lipa táncegyüttes műsora hozta hangulatba a jelenlevőket, végül szlovák túróst és rétest kóstolhattunk a szlovák vacsora és est előtt.

A háromnapos találkozó programján az előző évek jól bevált gyakorlata szerint zenés estek, táncház, vetélkedők, workshopok, sárkányhajózás, csapatépítő tevékenységek szerepeltek. Nem maradt el természetesen az exchange market sem, ahol minden nemzetiség egy-egy standnál mutatkozott be. Ehhez a résztvevők a nemzetiségükre jellemző különlegességeket, például népviseleti ruhadarabokat, kiegészítőket, nemzetiségre jellemző ételeket, italokat, süteményeket, amelyik nemzetiségnek van ifjúsági szervezete, arról promóciós anyagokat hoztak magukkal, emellett öt-tíz perces bemutatóval készültek (nemzetiségi zene, tánc, ének, vers, érdekességek a nemzetiségükről). Szpisák Attila evangélikus lelkész, ahogy eddig minden évben, jelenlétével támogatta az ifjúság lelki fejlődését, és állta a fiatalok kérdéseit, a hozzá kapcsolódó program címe ugyanis Kérdezz a paptól! volt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően ingyenes volt a részvétel, és az utazás költségét is megtérítették. Bár idén a szervezők már nyár elején, a tanév végén kiküldték a nemzetiségi iskolák, önkormányzatok felé a tudnivalókat a találkozóról, a tavalyihoz képest kevesebben jöttek össze, ezért a tábor a Jövőre többen ugyanitt! felhívással végződött.

IMG_20190827_181301 IMG_20190827_183201 IMG_20190827_184049 IMG_20190827_180525 IMG_20190827_181056

...megosztás