Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Nemzetiségi Szakmai Tanévnyitó Konferencia – 2019/2020. tanév

Nemzetiségi Szakmai Tanévnyitó Konferencia – 2019/2020. tanév

Az Oktatási Hivatal Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ (Nemzetiségi POK) szervezésében az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatási Hivatal és a Klebelsberg Központ közös szakmai tanévnyitó konferenciát tartott a nemzetiség nevelési és oktatási intézmények fenntartói, vezetői és munkatársai számára.

Az esemény résztvevői megismerhették a jelentősebb 2019/2020. évi oktatáspolitikai és pedagógiai módszertani változásokat, valamint információt kaphattak az intézményeket érintő alapvető pénzügyi és infrastrukturális helyzet következő évben várható alakulásáról.

A konferencián ünnepélyes megnyitót mondott dr. Lásztity Jovánka, a a Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Könyvtár intézményvezetője, majd a következő tematikus szakmai modulok következtek:
* Tájékoztatás a köznevelési rendszer fejlesztéseiről – Dr. Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma;
* A Klebelsberg Központ aktuális feladatai, fejlesztései, tervei – Péterffy Balázs szakmai elnökhelyettes, Klebelsberg Központ;
* Az Oktatási Hivatal főbb feladatai a 2019/2020-as tanévben -Brassói Sándor köznevelési elnökhelyettes, Oktatási Hivatal;
* A fenntarthatóságra nevelés és az ökoiskolák – Gerendás János osztályvezető, Oktatási Hivatal Tanügy-igazgatási és Köznevelési Hatósági Főosztály;
* A Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ feladatai a 2019/2020-as tanévben – Kállay Attiláné főosztályvezető, Oktatási Hivatal Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ.

A megjelenteket a méhkeréki román Nyisztor György Hagyomány Őrző Néptánc Együttes / Méhkerék fiatal fellépői kápráztatták el tánctudásukkal és a nemzetiségi kultúra megőrzése érdekében tett erőfeszítéseikkel.

A konferencián a Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes mellett részt vett több intézményfenntartói feladatokat ellátó nemzetiségi közösség magas szintű képviselője, így Szutor Lászlóné Vera, a vendéglátó intézményt fenntartó Szerb Országos Önkormányzat elnöke, Englenderné Hock Ibolya, az LdU / MNOÖ elnöke, Erzsébet Racskó, a CSSM – OSZÖ elnöke, Anton Paulik, szlovák nemzetiségi szószóló, Sianos Tamás görög nemzetiségi szószóló és Spyros Bendeguz Agardi görög nemzetiségi képviselő és kiemelt szakértő is.

A konferencián elhangzott előadások prezentációit az Oktatási Hivatal honlapján is megtalálhatják.

Köszönjük a meghívást és a konferencia színvonalas megvalósítását Kállay Attiláné főosztályvezetőnek és a Nemzetiségi POK munkatársainak!

* * * * *

A különleges helyszínről:

A Tökölyanum (Budapest V. kerülete, Veres Pálné utca 17–19.) Tököly-Popovics Száva (1761–1842) alapítványaként a pesti egyetemen tanuló szerb fiúhallgatók számára létrejött nevelőintézet 1838-ban. Vagyonát kezdetben az 1825-ben alakult egyesület a Matica Srpska, 1877-től a pesti görög-keleleti hitközség, 1900-tól az erre a célra felállított szerb bizottság kezelte.

Az 1952-ben államosított működéséig több mint négyszáz, főleg hazai szerb fiatal szerzett diplomát pesti egyetemeken és főiskolákon bölcsészettudományi, jogi, mérnöki, orvosi vagy képzőművészeti szakokon. E kollégium falai között kapott helyet az 1860-as években a Preodnica (Előőrs) irodalmi társaság és itt működött a Matica srpska.

1996-ban a magyar kormány visszaadta a Budai Püspökségnek az épületet, így az alapítvány újra tudta kezdeni a munkát.

...megosztás