Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Nemzetiségek és a költségvetés

Nemzetiségek és a költségvetés

A nemzetiségek 10 milliárdos módosítást javasolnak a költségvetésben / Ritter Imre német nemzetiségi képviselő az Országgyűlésben a jövő évre tervezett költségvetési vita során a magyarországi nemzetiségek bizottsága nevében arról beszélt: 2013-ig a Magyarországon élő nemzetiségek támogatása „siralmas” állapotban volt, a 2015-ös költségvetésben azonban az addigi 4 milliárd forintos támogatásuk több mint 50 százalékkal nőtt. Hangsúlyozta: az elmúlt öt évben érdemi javulást tudtak elérni a nemzetiségi civil szervezetek, a nemzetiségi anyanyelvi diáktáborok és nemzetiségi önkormányzatok támogatásában. Ritter Imre köszöntet mondott a magyar kormánynak, a parlamentnek és minden képviselőnek az elmúlt öt évben nyújtott nemzetiségi támogatásért, ugyanakkor arra figyelmeztetett: ez csak arra volt elég, hogy „megkapaszkodjanak”, és elindítsák azokat a hosszútávú programokat, amelyek az őshonos magyarországi nemzetiségek fennmaradását biztosítják. Közölte: a 2020-as költségvetési igények alapos felmérése alapján a 13 magyarországi nemzetiség összesen 10 milliárd forint értékben tesz javaslatot módosításra; ebből 1,8 milliárd forint a roma nemzetiséget érinti. Elmondta: a támogatásemelési igények 56 százaléka – azaz 4,6 milliárd forint – felhalmozási, beruházási, amelyet a nemzetiségi önkormányzatok, és az általuk fenntartott intézmények épületeinek felújítására, illetve pályázati önrész biztosítására kérnek. Ismertetése szerint a támogatási igények 16 százalékát, több mint 1 milliárd forintot teszik ki a nemzetiségi pedagóguspótlék emeléséhez és a nemzetiségi pedagógushallgatók ösztöndíjprogramjához szükséges források. Emellett – folytatta – az országos nemzetiségi önkormányzatok és média esetében 734 millió forint emelést javasolnak, a helyi nemzetiségi önkormányzatok működési támogatását pedig 592 millió forinttal növelnék. Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló arról beszélt: a roma nemzetiségi pályázatok forrásainak eddigi emelésével mind több helyi nemzetiségi egyesület, alapítvány tud táborokat és kulturális programokat megvalósítani, de a pályázati keret további növelésére van szükség, mert ez lehetne a 800 ezres roma közösség számára a felzárkózás egyik lehetősége.

A köznevelési törvény módosításának vitája / A nemzetiségi szószóló több kifogást és javaslatot is tett – Rónayné Slaba Ewa Maria lengyel nemzetiségi szószóló az igazgatói kinevezésekkel kapcsolatban azt kifogásolta, hogy az érintett nemzetiségi önkormányzatok eddigi egyetértési joga helyébe véleményezési jog lép. Szorgalmazta továbbá a kiegészítő nemzetiségi iskolák első évét előkészítő évfolyam lehetőségét. A nemzetiségi tankönyvellátás ügyében Rónayné Slaba Ewa Maria pedig azt javasolta, hogy a köznevelési törvénybe kerüljön be a nemzetiségi tankönyv fogalma.

Az országos nemzetiségi önkormányzatok támogatásáról / Ritter Imre nemzetiségi képviselő a 2020-as költségvetés általános vitája során közölte: a 13 magyarországi nemzetiség 10 milliárd forintos módosítást javasol a 2020-as költségvetésben. Plusz forrásokat kérnek például a nemzetiségi pedagógusok pótlékrendszerére és a nemzetiségi pedagógushallgatók ösztöndíjrendszerére. Ritter Imre többletforrásokat kért az országos nemzetiségi önkormányzatok támogatására is. A legkevesebb támogatást kapó közgyűléseket most „felhoznák”, éves szinten bruttó 1,2 millió forintot biztosítanának minden tag után – ismertette, jelezve azt is, hogy az idei választások után a horvát, a német és a szlovák önkormányzatnál nyolccal nő a közgyűlési tagok száma. Forrásokat kért arra is, hogy a tavaly vagyonkezelésbe vett intézmények biztosítási díját fedezni tudják. Kevesellte azt a keretet, amely arra fordítható, hogy a nemzetiségi gyerekek az általános iskola alatt eljussanak anyanyelvi környezetbe, nemzetiségi diáktáborba. (mti / 2019. június 19-21.)

...megosztás