Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Ülésezett az ONÖSZ

Ülésezett az ONÖSZ

Június 18-án az Országos Horvát Önkormányzat tárgyalótermében gyűltek össze az országos nemzetiségi önkormányzatok elnökei, illetve munkatársai az őszi választásokkal kapcsolatos kérdések megbeszélésére. Bevezetőként Buzál Attila ügyvéd, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata jogásza elevenítette fel a választásokkal kapcsolatos tudnivalókat. Erről a Barátság áprilisi számában (XXVI. évfolyam 2. szám) közöltünk összeállítást. Meghívott vendégként Dr. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke és Péteri Attila elnöki tanácsadó adott tájékoztatást a változásokról, a jelöltállításról, a választójogról és a választás lebonyolításáról.

Legfontosabb változás – emelte ki Dr. Pálffy Ilona -, hogy megszűntek a kiemelt nemzetiségi szavazókörök és minden nemzetiségi választópolgár ott adja le szavazatát, ahol a polgármesterre és az önkormányzati képviselőjére is szavaz. Ez jóval nagyobb felkészítési munkát igényel a szavazatszámláló bizottságoktól. Ezért már január- februárban elkezdődött az oktatás a jegyzők számára, kiemelten a nemzetiségi választást illetően, ez augusztusban folytatódik, kisfilmek és gyakorlati próba formájában is.

Fontos tudni, hogy választáskor a nemzetiségi szavazólapokat (települési, megyei és országos) be kell tenni borítékba és le kell majd ragasztani, enélkül érvénytelen a szavazás. A választópolgárok irányításához és segítségadáshoz szükség lehet több jegyzőkönyvvezetőre, például ahol ötvennél több nemzetiségi választópolgár szavaz egy szavazókörben, vagy ötnél több nemzetiség fordul elő. Javasolt több fülke beállítása, a hat szavazólap kitöltése, borítékolása ugyanis várhatóan lassítja a folyamatot.

Nem a szavazatszámláló bizottság feladata a zöld borítékok kibontása, ezeket be kell vinni a helyi választási bizottsághoz, ugyanis a felbontással érvénytelenné válnak a szavazatok!

Módosító javaslatot is elkészítettek arról, hogy ne egy, hanem két külön névjegyzék legyen az önkormányzati és a nemzetiségi szavazáshoz, ennek megfelelően kapnák meg a választók az önkormányzati és a zöld színű nemzetiségi szavazólapokat.

Péteri Attila hangsúlyozta, hogy figyelni kell arra, hogy nemzetiségi választáson jelölő szervezet az lehet, amelyiknek három éve alapszabályban rögzített célja az adott nemzetiség képviselete.

A választás előtti 16. napig lehet regisztrálni a nemzetiségi névjegyzékben (www.valasztas.hu). A tartózkodási helyének megfelelően mindenki azon a településen vesz részt a választáson, ahol az önkormányzati választás is történik.

Változás a korábbihoz képest, hogy az ajánlóívet a szavazást megelőző 50. napon lehet legkorábban kiadni. A választási irodák ellenőrzik majd, hogy a nemzetiségi jelölt nem szerepelt-e az előző és az azóta tartott időközi választáson más nemzetiség képviseletében, erről nem kell nyilatkozni. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kapott hat szavazólap mindegyikét figyelmesen el kell olvasni!

image003

...megosztás