Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Bővül a tanösvények sora

Bővül a tanösvények sora
 
Örömmel jelentjük, hogy június 22-én ünnepélyesen átadjuk a 8. német nemzetiségi tanösvényt, amely a Komárom-Esztergom megyei Csolnokon várja majd az érdeklődő közönséget – adja hírül az MNOÖ legfrissebb hírlevele (2019. június 12.).

 

Ez idáig hét település készítette el a maga német nemzetiségi tanösvényét: Somberek (Baranya megye), Pilisszentiván (Pest megye), Feked (Baranya megye), Tarján (Komárom-Esztergom megye), Mecseknádasd (Baranya megye), Bátaszék (Tolna megye) és Bánd (Veszprém megye), és rövidesen további két helységben – Csolnokon (Komárom-Esztergom megye) és Baján (Bács-Kiskun megye) – nyílik meg hasonló tematikus út.

Az említett tanösvények létrejötte a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata általános, valamint oktatási stratégiájára vezethető vissza: jövőbe mutató választ kerestünk arra a kérdésre, hogy vajon hogyan kell bánnunk kulturális örökségünkkel, melyek azok a modern eszközök, amelyek segítségével továbbörökíthetjük azt. E kezdeményezésünk legfontosabb célja az, hogy a magyarországi német településeken működő intézményeket és szervezeteket fokozottabb együttműködésre ösztönözzük. A projektünk maradandó és értékes eredményeképp jöttek, illetve jönnek létre az említett tanösvények, amelyek az egyes falvakban-városokban élő német közösség egyedi jellemzőit emelik ki. A tematikus ösvényeket minden korosztály szívesen látogatja, hiszen különleges módon mesélnek népcsoportunk múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

A német nemzetiségi tanösvények létrejöttét a Német Szövetségi Belügyminisztérium a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata közreműködésével támogatja.

www.ldu.hu

...megosztás