Barátság – kulturális és közéleti folyóirat

ÉVFORDULÓ

meghivo_logo szlovak suli

70 éves fennállását ünnepelte a Szlovák Iskola

Május 30-án az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban ünnepelte fennállásának 70. évfordulóját a Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium.

A rendezvényen jelen volt JUDr. Pavol Hamžík, a Szlovák Köztársaság budapesti nagykövete, JUDr. Ján Varšo, CSc., A Külföldön Élő Szlovákok Hivatalának elnöke, Dr. Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Dr. Jaroslav Hlinka, Kassa-Délváros polgármestere, Hollerné Racskó Erzsébet,  az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke, Hollósy Tiborné,  a XIII. kerületi Szlovák Önkormányzat elnöke.

Szabóné Dr. Marlok Júlia igazgatónő megnyitó beszédében kitért az intézmény életének jelentősebb állomásaira, és megköszönte a volt iskolavezetők és pedagógusok munkáját.

A gálaműsorban minden korosztály megmutatta, mit tud. Óvodásoktól végzős diákokig énekeltek, táncoltak és szavaltak. Szlovák népdalok és gyermekdalok mellett a vegyes kórus a Pál utcai fiúk musical Grund c. dalát adta elő. Galga menti táncokat mutattak be a 3. és 4. osztályosok, mezőségi táncokat a  fóti táncművészeti szakközépiskola diákjai, a gimnazista lányok  és tanáraik hegyközi karikázót, zamutovi táncokat pedig az iskola volt és jelenlegi diákjai.

Dr. Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár ünnepi beszédében méltatta az alma mater és a pedagógusok munkájának jelentőségét. Elmondta, hogy a kormány nemzetiségi politikája párhuzamos az iskola pedagógiai programjával, és tesz is a hagyomány és kultúra ápolásáért.

Dr. Jaroslav Hlinka, Kassa-Délváros polgármestere a XIII. kerület testvérvárosa képviseletében fejezte ki elismerését az iskola működéséhez, végül Hollerné Racskó Erzsébet,  az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke gratulált az igazgatónőnek.

...megosztás