Barátság – kulturális és közéleti folyóirat

Komlóskai Ruszin Nemzetiségi Általános Iskola vers – és prózamondó verseny

RUSZIN VERS- ÉS PRÓZAMONDÓ VERSENY

57763868_319571052088811_3588334619054833664_o 57038222_319570792088837_369167883793596416_o

Hattinger-Klebaskó Gábor Vers- és Prózamondó Verseny Komlóskán

2019. április 15-én, első alkalommal került megrendezésre a „Hattinger-Klebaskó Gábor vers- és prózamondó verseny” a Komlóskai Ruszin Nemzetiségi Általános Iskolában, melyen az iskola hat tanulója vett részt dicséretes produkciókkal.

A versenyt az iskola igazgatója, Pauleczki Imre Zsoltné nyitotta meg, aki a szívén viseli az oktatást, a gyerekek felkészítését. Az Igazgató Asszony ismertette Komlóska szülötte, Hattinger-Klebaskó Gábor író és költő életrajzát.

A versenyt alapos felkészülés előzte meg, Barnáné-Zajakovszki Mária ruszin tanárnő vezetésével, így biztos szövegtudással, jó kiejtéssel érkeztek a gyerekek, ruszin nemzetiségi öltözetben.

A zsűri elnöke Popovics László, a Komlóskai Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat elnöke volt. A zsűri további tagjai: Köteles Lukácsné, Koritár Lászlóné, Puhnyák Gáborné voltak, akik a helyi népdalkör tagjai, illetve a cikk írója dr. Popovics Szilárd.

A versenyt a gyermekek részéről nagy izgalom előzte meg. Első körben közösen elszavalták a ruszin szózatot magyarul. Ezután a versenyzők elszavalták ruszinul a szózatot és további 2 szakasz következett nagyrészt Hattinger-Klebaskó Gábor műveiből. A gyermekek a szövegeket hibátlanul mondták el, tökéletes szövegértésről tettek tanúbizonyságot.

A zsűri elnöke megköszönte a versenyzőknek, hogy sok szép verset és prózát tanultak meg, így méltóan emlékezve meg Hattinger-Klebaskó Gábor személyéről és munkásságáról, akire mindnyájan büszkék vagyunk. Dicséretes, hogy a ruszin nyelv és hagyományok felé érdeklődéssel fordulnak a gyerekek, ezáltal elősegítik ennek fennmaradását és átörökítését az utánunk következő nemzedéknek. A zsűri tagjai reményüket fejezték ki, hogy a tanulók továbbra is ilyen nagy érdeklődéssel tanulják majd a ruszin nyelvet és ápolják majd a ruszin kultúrát.

A következő eredmények születtek:

1. helyezett: Haluska Boglárka

2. helyezett: Varga Dóra

3. helyezett: Soltész Regina

Különdíjban részesült: Varga Viktor, Marsalkó Annamária és Haluska Ibolya.

A gyermekek értékes könyvjutalomban részesültek.

Végezetül a zsűri tagjai megköszönték mindazoknak a munkáját, akik a gyerekek felkészítésében és a szervezésben részt vettek, szívet melengető délelőtt volt, örülünk, hogy részesei lehettünk.

dr. Popovics Szilárd

...megosztás