Barátság – kulturális és közéleti folyóirat

Népdalverseny Baranyában – Hírek a MNOÖ pécsi regionális irodájából

Megyei Német Népdaléneklési Verseny

web1

Az elmúlt évekhez hasonlóan, Pécsen az Apáczai Nevelési Központ 1. Sz. Általános Iskolájának szervezésében 2019. április 17-én zajlott a 8. Megyei Német Népdaléneklési Verseny.

A versenyt a német nemzetiségi tagozatos általános iskolák számára 1-8. osztályig három korcsoportban hirdették meg. A gyerekek egy szabadon választott, maximum 5 perces időtartamú, népdalokból, illetve tradicionális gyermekdalokból összeállított népdalcsokorral jelentkezhettek egyéni, páros és kiscsoportos, valamint hangszerrel kísért előadásokkal.

A dalok nyelve a régi, német területekről származó Hochdeutsch vagy az irodalmi nyelvhez közeli nyelv mellett a nyelvjárás volt.

Az értékelés szempontjai között a tiszta intonációt, pontos ritmust, stílusos, élvezetes előadásmódot (kontaktus a közönséggel, hitelesség), énekes és hangszeres kísérő összhangját, helyes kiejtést, pontos szövegtudást figyelte a zsűri.

A versenyhez a Baranya Megyei Német Önkormányzat, a Pécsi Német Önkormányzat anyagi támogatással, a Goethe Intézet könyvekkel járult hozzá.

A versenyre a házigazda általános iskola mellett Mohácsról, Beremendről, Lánycsókról, Véméndről, Pogányból, Szederkényről, Hetvehelyről, Himesházáról, Bólyból, Szajkról, Pécsváradról száz tanuló érkezett. A népviseletben előadott dalokhoz hangszeres előadások és népi motívumokkal díszített textíliákkal berendezett, valamint Feked és Véménd jellegzetes házairól készült fotókkal hátterezett színpadkép járult. A meghívókat az egyik résztvevő dédnagymamája által kötött pacskerek fotója díszítette, így a szervezők az esemény kapcsán széleskörűen kiaknázták a hagyományőrzés és nemzetiségi kultúrkincsek továbbadásának lehetőségét.

web2

Az egyes korcsoportok nyertesei

Az első korcsoportban (1-3. osztály) kiemelt aranyérmet kapott a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont két kiscsoportos előadása és az Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ csoportja, a második korcsoportban (4-6. osztály) Hamburger Antal hangszeres kíséretével szereplő Sasréti Lili – Bíró Levente duója és Gayer Felícia szólója Jakab Zétény kíséretével, a harmadik korcsoportban (7-8. osztály) a Pesti- lányok, Janka és Hanna, valamint Gayer Felícia és Pesti Hanna duója.

...megosztás