Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Rundbrief der LdU (28. April 2019) / az MNOÖ hírlevele (2019. április 28.)

RUNDBRIEF
28. April 2019

 HÍRLEVÉL
2019. április 28.

image

Lemond Schubert Olívia, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke

A döntést az MNOÖ közgyűlésének szombati ülésén hozták nyilvánosságra

image (1) image

– A súlyos balesetem utáni felépülésem több időt vesz igénybe, mint azt előzetesen gondoltam és vártam, így az önkormányzat és a saját egészségem érdekében május 1-vel lemondok az MNOÖ elnöki posztjáról, a közgyűlési tagságomat azonban továbbra is megtartom – jelentette be Schubert Olívia a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata közgyűlésének április 27-én, Budapesten megtartott ülésén. Utódlásáról később döntenek. 

 

Heinek Ottó, az MNOÖ előző elnökének tragikus halála dacára az országos német önkormányzat 2018-ban sikeres, likviditási gondoktól mentes, új beruházások révén bővülő, és a nemzetiségi óvodapedagógus-ösztöndíjprogram beindításával sikeres gazdasági évet zárt – tájékoztatta a testületet az önkormányzat gazdasági vezetője. Az MNOÖ és annak intézményei tavalyi éves beszámolói mellett a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár igazgatói posztjának betöltéséről is döntés született: az intézményt továbbra is az eddigi igazgató, Ambach Mónika vezeti.

 

A közgyűlés határozott továbbá a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont felújítási és bővítési munkálatainak következő szakaszáról; oktatásügyi területen ezen kívül a Magyarországi Német Pedagógiai Intézet önálló intézménnyé alakításának lehetőségéről, valamint a 2018-ben elindított, német nemzetiségi pedagógushallgatókat célzó ösztöndíjpályázat kiterjesztéséről hoztak elvi határozatot.

 

Az ülésen a 2018-ban létrehozott Heinek Ottó Utánpótlástámogató Alapból finanszírozandó projekteket mutatta be az illetékes munkacsoport. A több mint hárommilliós összegből a jövőben magyarországi német fiatalokat támogatnak. A tervek szerint többek között díjat alapítanak fiatal tudósok számára, valamint kétévente konferenciát szerveznek majd, amelyeken egyetemisták mutathatják be kutatásaik eredményeit.

A nyár betelt, ősszel azonban még vannak foglalható szabad szobák az Iglauer Park vadonatúj, kényelmes faházaiban: a közgyűlési tagok a napirendnek megfelelően tájékoztatást kaphattak a részben az MNOÖ tulajdonában lévő városlődi ifjúsági tábor felújításáról. Ezt követően Ritter Imre német nemzetiségi országgyűlési képviselő is beszámolt az aktuális feladatairól. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának ifjúsági bizottsága ismertette végül a Veszprémben nemrég nagy sikerrel megrendezett Ifjúsági Konferencia eredményeit. Radóczy Károly ifjúsági referens elmondta, elkészült egy kommunikációs stratégia, amelynek mindenekelőtt az a célja, hogy minél több fiatal mérettesse meg magát képviselőjelöltként az őszi nemzetiségi önkormányzati választásokon.

Facebook LdU/MNOÖ

YouTube LdU/MNOÖ

...megosztás