Barátság – kulturális és közéleti folyóirat

Meghívó

Sajtóanyag a 2019. évi Ember Mária-díjasokról

A Raoul Wallenberg Egyesület 2016-ban – a család egyetértésével -, adózva Ember Mária tevékenységének díjat hozott létre, amelyet az általa felkért bizottság működtet. A bizottság külső tagjai: Vajda Júlia szociológus, Székely Gábor közgazdász, Szilágyi Ákos filozófus; az egyesület részéről Kardos Tamásné dr. ügyvéd / a bizottság titkára/ Sipos András politológus, Dr. Sebes József közgazdász, politológus.

A díjjal olyan emberek tevékenységét kívánjuk elismerni, akik a magyar-zsidó együttélés történetét, a Shoá eseményeit és következményeit a magyar kultúra és történelem részeként, kiemelkedő színvonalon mutatták be, valamint hozzájárultak a rasszizmus elleni küzdelemhez és az emberi jogok érvényesüléséhez.

Az első évben/ 2017-ben/ két díjat adtunk ki: egy megosztott díjat Simonyi Andreának és Bánki Miklósnak, valamint Csillag Ádám dokumentumfilm-rendezőnek.

2018-ban díjat kapott Randolph L. Braham politológus, történész és Hardi Titusz bencés szerzetes, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium igazgatója.

 

A 2019-ben díjazottak:

  • L. Ritók Nóra művészetpedagógus

A berettyóújfalui Igazgyöngy Művészeti Iskola Igazgatójaként kistérségben dolgozik és alkotó tevékenységekkel próbálja felzárkóztatni a hátrányos helyzetű gyerekeket. Közben segíti a szülök munkahelyteremtését is. Alapvetően szegényeket zárkóztat fel és miután a térségben nagyszámban romák a leszakadók egyben küzd a kirekesztés ellen is. Olyan körülmények között élnek a tanítványai, hogy nem a rajzolás, hanem a ceruza beszerzése is gondot jelent

Tevékenységeik szerteágazóak , hogy mindenki ismerje és tanuljon is azokból folyamatosan blogot ír, fórumókat tart és képzéseket szervez. Sok a probléma, amelyeket nem rejti véka alá ha kell tűntetéseket szervez, vagy részt vesz azokon és felemeli hangját az egyenlő esélyekért. Munkája elismeréseként több alkalommal is kapott díjat és kitűntetést.

  • Dr. Gergely Anna történész, muzeológus

Tanulmányait szülővárosában, Makón és a szegedi József Attila Tudományegyetemen végezte, ahol 1997-ben doktorált a székesfehérvári zsidóság deportálását bemutató értekezésével. 1979 -2009 között a székesfehérvári Szent István Múzeum muzeológusa, majd tudományos osztályvezetője. Ezen a területen is nagy súlyt fordított a zsidóság történeti anyagainak kutatására, feldolgozására. Fő kiállításai: Zsidó kultúrtörténeti emlékek Fejér megyében, A bécsi zsidóság története. Levéltári kutatásokat is folytatott ezen a területen. Részt vett filminterjúk készítésében és Braham professzor három kötetes könyvének elkészítésében is. Rendszeresen publikál, családkutatásokat végez és folyamatosan oktat./ 10 éve az ORGE egyetemen Budapesten is/Több tudományos és lokális elismerést is kapott.
Az Ember Mária-díjak átadását követően levetítésre kerülnek a „ Wallenberg nyomán „ országos / és határon túli/ középiskolai vetélkedőnk külön zsűri által – több mint 50 film közül – kiválasztott díjnyertes filmjei:

  • 1. helyezést ért el: a Budapesti Bolyai János Műszaki Szakgimnázium és Kollégium – Sorsok kutatói nevű csapata
  • 2. helyezést ért el: a Dunaszerdahelyi Magyar Tanítási Nyelvű Magángimnázium – Saul lányai nevű csapata
  • 3. helyezést ért el: HSZC Návay Lajos Szakgimnázium, Szakközépiskola és kollégium – Honfoglalók nevű csapata

 

2019-Ember-Mária-Meghívó-004

 

Budapest, 2019.04.06.
Kapcsolat: Dr. Sebes József
06/30 9599 261 /

...megosztás