Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Országos Nemzetiségi Rajzverseny, valamint Nemzetiségi Népismeret Verseny – Országos Nemzetiségi Fotópályázat díjátadója

Nemzetiségi Népismeret Verseny – Országos Nemzetiségi Fotópályázat

 I.KATEGÓRIA, 1. hely: fotósorozat, címe: Die Musik lebt weiter/A zene tovább él – CZINCZÁR VALÉR – Villányi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola – német nemzetiség

 

FP_2018_I._TENOR_1. FP_2018_I._TENOR_2_ FP_2018_I._TENOR_3_

Az Oktatási Hivatal Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központja által meghirdetett Országos Nemzetiségi Rajzverseny, valamint Nemzetiségi Népismeret Verseny Országos Nemzetiségi Fotópályázat díjátadójára március 26-án került sor az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala Korczak termében.

Az ünnepségen köszöntőt mondott Dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes. Kiemelte, hogy a 2018/19-es tanévben második alkalommal meghirdetett verseny célja az volt, hogy a képzőművészet nyelvén a gyerekek és fiatalok kifejezhessék kapcsolatukat és elköteleződésüket nemzetiségükhöz, földrajzi és kulturális környezetük, hagyományaik, népszokásaik felé. A beérkezett több mint ötszáz rajz és száz fotó nemcsak az alkotók kreativitásáról, művészi hajlamáról tett tanúságot, hanem a pedagógusok odafigyelését, munkáját és törődését is dicséri. Nekik is köszönhető, hogy buzdításukra ezek az alkotások megszülethettek.

A díjazott művekből készült kiállítást Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal köznevelési elnökhelyettese nyitotta meg, és egy hónapig tekinthető meg a helyszínen. Itt bárki megismerheti, milyen színes nemzetiségi kultúra él Magyarországon, és az egyes nemzetiségek is találkozhatnak egymás szokásival, hagyományaival, hangsúlyozta Brassói Sándor megnyitójában. Kifejezte reményét, hogy a verseny díjazottjai és résztvevői 20-25 év múlva már maguk szerveznek ilyen versenyeket, tevékenykednek majd a nemzetiségükért. A pályamunkákon végignézve látszik, hogy a nemzetiségi óvodákba, iskolába járó gyerekek jól ismerik nemzetiségi ételeiket, szokásait, épületeit, viseletét.

A díjakat Kállay Attiláné, az Oktatási Hivatal Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központjának vezetője adta át a rajzverseny és a fotópályázat két-két kategóriájában (óvodás és alsó tagozatos, valamint felső tagozatos és középiskolás) helyezést elért versenyzőknek. Különdíjak átadására került sor az országos nemzetiségi önkormányzatok és civil szervezetek támogatásával az összesen tíz nemzetiség részéről beérkezett kiemelt művek elismerésére.

...megosztás