Barátság – kulturális és közéleti folyóirat

Wonderland Fesztivál

Mesebeli országok Fesztivál

Több helyszínen, Magyarországon és Lengyelországban egyidejűleg – Lengyelország budapesti nagykövetének és a Könyv Intézet (Instytut Książki) védnökségével – zajlott a fenti című, a 3-15 éves korosztályú gyerekeket, szüleiket és pedagógusaikat megszólító oktatási-művészeti projekt.

A fesztivál célja az volt, hogy a résztvevőket cselekvő közreműködésre ösztönözze a kultúra alakítása és ápolása terén. A projekt megvalósítója és szervezője, az InArt Alapítvány azért jött létre, hogy felkeltse a művészet és kultúra iránti érdeklődést, valamint elősegítse az innovatív tanulást és tanítást a gyermekek és fiatalok számára. Tevékenységük során a fiatalokat egyenrangú partnerként kezelve bevonták őket az innovatív tanulás és az új technológiák világába. Projektjeik segítik a fiatalokat az érzelmi és szellemi fejlődésben, a modern világ jobb megismerésében, serkentik a kreativitást, a művészeti tehetség kibontakozását, valamint gazdagítják a legfontosabb tudományos és modern technológiai találmányokról szóló tudásukat.

Az ez év januártól februárig tartó fesztivál alapját magyar és lengyel népmesék és mondák adták. Ezek a történetek, melyek az emberiség számára legfontosabb értékekkel foglalkoznak – élettel, halállal, jóval, rosszal –, azzal a céllal születtek, hogy megmagyarázzák a természet jelenségeit, értelmezzék a világot. Így a monda, amely leírja a nemzedékek tapasztalatait és magában hordozza a népi bölcsességeket időtlennek minősül. A népmesék a társadalmak és kultúrák tudatában létező motívumok, történetek és a világ értelmezésére szolgáló módszerek halmazai. Évszázadok óta egyfajta nyitott párbeszédben állnak fogyasztóikkal, akik szabadon alakíthatják, s adhatják elő őket. A szemléltetés a mesemondás sajátos formája. Az illusztrátor maga is mesélővé válik, aki saját tapasztalataira, érzelmeire támaszkodva mutatja be a történetet, így annak új változatát teremti meg. Ezt a jelenséget járta körbe a fesztivál.

A programban interaktív kiállítás, közös mesemondás, meseolvasás, bábozás, művészeti-irodalmi műhelyek, kézműves foglalkozások szerepeltek különböző helyszíneken a Lengyel Intézettől kezdve az Art Quarter budapesti kiállítótermén át általános iskolákig. A fesztivál magyarországi rendezvényei a február 8-i Mesebeli országok című interaktív kiállítás megnyitójával kezdődtek. A helyszínen, az Art Quarter kiállítótermében közel száz olyan meseillusztrációval (kiváló lengyel és magyar gyermekkönyv-művészek munkáival) találkozhattunk, amelyek az utóbbi tizenöt évben készültek. A kiállítótér nemcsak nézegetni, hanem játszani is hívta a gyerekeket. Szabadon használhatták, kipróbálhatták az iparművészek munkáit, mindazokat a könyveket, különleges játékszereket, bútorokat és más berendezési tárgyakat, amelyek formatervezését a mesék, a néphagyomány és a természet ihlette.

A művészeti és oktatási jellegű kiállítás az irodalommal való találkozás mellett teret adott a képzelőerőnek, az esztétikai érzéket és más készségeket fejlesztő dizájnnal való találkozásnak. Az interaktív kiállító terem mesebeli játszótérré vált. Az „Erdő”, a „Kis könyvtár” és a „Legyél hős!” játéksarkokban, valamint a bábszínház bábjai révén a gyerekek beleélhették magukat a mesehős, illetve a mesemondó szerepébe, és saját maguk is teremthettek új történeteket, meséket.

A kiállítást Milena Wartecka-Ducki kurátor, Gedeon Márta műfordító, a lengyel és magyar mesék szakértője (a Lengyelországban megjelent „A csodaszarvas. Magyar mesék” mesekötet szerkesztője), illetve Bajzáth Mária pszichológus, pedagógus, meseterapeuta nyitotta meg. A megnyitón jelen volt Małgorzata Radwan-Vass, a budapesti lengyel nagykövet-helyettes, valamint a budapesti Lengyel Intézet igazgatósága: Joanna Urbańska igazgató és Dominika Teske igazgatóhelyettes. Az eseményre ellátogattak a fesztiválon részt vevő művészek és iskolák tanulói. A gyerekeket és fiatalokat szüleik és nevelőik is elkísérték. Pedagógusok, kiadók, egyetemi tanárok, újságírók, felsőoktatási hallgatók, kulturális antropológusok, néprajztudósok, a lengyel és magyar mesék kedvelői is megjelentek.

A fesztivál a Wacław Felczak Alapítvány támogatásával, Lengyelország budapesti nagykövete, Jerzy Snopek és Magyarország varsói nagykövete, Kovács Orsolya Zsuzsanna, valamint a lengyelországi Könyvintézet (Instytut Książki) tiszteletbeli védnökségével valósult meg.

B.K.

invitation

51768509_389137601897033_3123657206742908928_o 52543539_399710090573368_7166400873248063488_n 51767636_389137761897017_1379942476462161920_o

...megosztás