Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Roma hősök

Roma hősök

Ezzel a címmel rendez cigány színházi szimpóziumot, kiállítást és mutat be roma drámakötetet a Független Színház Magyarország március 27-én, a színházi világnapon, Budapesten.

Az egész napos esemény a roma színházat, a történetmesélés műfaját és a roma drámai hősöket helyezi középpontba – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

 Mint írják, a délelőtti szimpóziumot Guy Tilkin flamand storytelling szakértő és Jessica Glause német színházi rendező, valamint Bernáth Gábor kommunikációs szakértő előadásai nyitják meg, amelyek a történetmondás fontosságát és lehetőségeit mutatják be. A megnyitót követően egyetemi oktatók számolnak be arról, milyen módszerekkel hozhatóak közelebb a különböző tudományterületeken a roma színház és a cigány közösségek problémái a hallgatókhoz.

A nap második felében mutatják be a drámakötetet, amely Írországtól az Egyesült Királyságon, Svájcon és Magyarországon át Romániáig vezeti az olvasót. „A drámák egy-egy roma hős elbeszélését dolgozzák fel, és nem csak a roma emberek és közösségek életét ismertetik meg velünk, de abban is segítenek, hogy rátaláljunk saját hőseinkre” – áll a kötet ismertetőjében.

Mint írják, Magyarországot a drámakötetben Farkas Franciska Levél Brad Pittnek című, önéletrajzi ihletésű színdarabja képviseli. A rendezvényen a drámákból egy-egy részletet színészek tolmácsolásában is bemutatnak.

A közlemény idézi Balogh Rodrigót, a Független Színház művészeti vezetőjét, aki szerint a Roma dráma alkotásai és a drámai hősök ugyanolyan sokszínűek, mint maguk a cigány/roma emberek és közösségek. „Szükségünk van olyan hétköznapi hősökre, akiknek a történeteiből erőt meríthetünk a mindennapokban. A kötetből értékvezérelt európai polgárok történeteit ismerhetjük meg a színház világnapján” – fogalmazott.

 Az európai roma színházat bemutató kiállítás helyszíne a Rákóczi téri csarnok, ahol nagyméretű plakátokon keresztül roma színházi alkotókat, drámai hősöket és gondolataikat ismerhetjük meg. A kiállítás április 7-ig tekinthető meg a piacon.

Az esemény zárásaként a Független Színház előadásában Dömök Edina látható Richard O’Neill Legnehezebb szó című színdarabjában, az RS9 Színházban. A színházi világnap alkalmából Igor Krikunovnak, az ukrán roma kőszínház, a Romance igazgatójának üdvözletét közvetitik a nézőknek.

A rendezvény a Goethe Intézettel és a Flamand Kormány Magyarországi Delegációjával együttműködésben valósul meg, az esemény és a Roma hősök program fő támogatója a londoni székhelyű Badur Alapítvány – olvasható a közleményben.

Program

10:00 Goethe Intézet (9. kerület, Ráday utca 58.)

Vitaindító előadások: 


– Bernáth Gábor: Közösség-történetek és szűkös infrastruktúrák
– Guy Tilkin, Belgium, Flanders Storytelling Centre Alden Biesen & Federation of European   Storytelling: A történetmondás fontossága és lehetőségei
– Jessica Glause, Németország, színházrendező

11:45-13:00 Roma drámák és interdiszciplinaritás

Egyetemi oktatók számolnak be arról, milyen módszerekkel hozhatóak közelebb a különböző tudományterületeken a roma színház és a cigány közösségek problémái a hallgatókhoz.

        Müllner András (ELTE, Kommunikáció és Média Tanszék, egyetemi docens): Kommunikációs esettanulmányok

        Bakó Boglárka (ELTE, Kulturális antropológia, tanársegéd): A kulturális antropológia kutatásának etikai kérdései

        Darida Veronika (ELTE, Esztétika tanszék, egyetemi docens): Színház és társadalom – Roma hősök

        Pócsik Andrea (Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Médiatudomány, tanársegéd): Roma ábrázolás filmben és színházban kulturális tanulmányok megközelítésben

        Szilvás Anett (Eszterházy Károly Egyetem, grafikus hallgató): Roma hősök szeminárium a művészeti oktatásban, a tanulók szemszögéből

14:00 Goethe Intézet / Flamand Kormány Delegációja (9. kerület, Ráday utca 58.)

A világ első roma drámakötetének bemutatója művészek és közéleti emberek  tolmácsolásában.

15:00-16.00 Roma dráma a nem formális oktatásban és a közösségi médiában

Szegedi Tamás interaktív feladatokon keresztül mutatja be a Roma hősök workshopok felépítését és eddigi eredményeit. A Roma hősök blogot Balogh Vivien, szerkesztő ismerteti.

17:30 Rákóczi téri Csarnok (8. kerület, Rákóczi tér)

Az európai roma színházat bemutató kiállítás: nagyméretű plakátokon keresztül roma színházi alkotókat, drámai hősöket, az ő gondolataikat ismerhetjük meg. A kiállítás április 7-ig lesz megtekinthető a piacon.

19:00 RS9 Színház – Vallai terem (7. kerület, Rumbach Sebestyén utca 10.)

A kijevi roma kőszínház, a Romance igazgatójának, Igor Krikunovnak színházi világnapi üzenetét Balog János színművész olvassa fel, majd Dömök Edina főszereplésével Richard O’Neill: A legnehezebb szó című színdarabja lesz látható.

A szimpóziumon való részvétel nyitott, de előzetes regisztrációhoz kötött. Kérjük, hogy részvételi szándékát 2019. március 19-ig jelezze az alábbi e-mail címen: szinhaz@fuggetlenszinhaz.hu

Roma hősők

...megosztás