Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Pajtaszínházból a Nemzetibe

Pajtaszínházból a Nemzetibe

Németbányai színjátszók a fővárosban mutatják be a tájegységükre jellemző –betyárvilágot felidéző-citerazenés, táncos, saját ötletükből származó darabot. A Pajtaszínházi Program ötletgazdája, a Nemzeti Művelődési Intézet, az alig száz lelkes kis bakonyi falut választotta ki megyénkből a budapesti szemlére.

A közösségépítő, vidéki amatőr színjátszás felélesztése, újjászervezése volt a célja a Nemzeti Művelődési Intézetnek, amikor 2015-ben elindította pajtaszínházi programját. A projekt keretében már működő, vagy újjászerveződő színjátszó köröket a velük együttműködő Magyar Teátrumi Társaság mentorai, rendezői, művelődési szakemberei szakmailag is segítették, ösztönözve a csoportokat tájegységük jellemzőinek, legenda-, és népdalkincsüknek a bemutatására, népszínművek, vásári komédiák, saját szerzemények előadására is.

A mozgalom évről évre sikeresebb, országosan is egyre több érdeklődőt vonz. A tavalyi Pajtaszínházi Szemlén, a budapesti Nemzeti Színház játékszíneiben megtartott előadásokon már 62 település legjobbjainak tapsolhattak a nézők.

A következő szemle is a Magyar Kultúra Napját követő hét végén lesz a Nemzetiben 2019. január 26-27-én. A Nemzeti Művelődési Intézet – amellyel Németbánya értéktárának több éves kiváló munkakapcsolata van, – a helyi színjátszókat választotta ki megyénkből a megtisztelő fővárosi szereplésre. A programban részt vevő települések közül övék a legkisebb lélekszámú falu.

Több mint fél évszázaddal ezelőtt itt is volt ugyan színjátszó kör, de a TV megjelenésével megszűnt ez a közösségi szórakozás. Néhány éve azonban megalakult a Bakonyi Betyárok Nemzeti Egylete, és ezek a vidám fiúk különféle alkalmakkor, betyártalálkozókon, esküvőkön saját maguk által kitalált, huncut jelenetekkel szórakoztatták a közönséget. A sikereken felbuzdulva alakult meg a színjátszó kör is. Az egyik betyárfeleség, Schmidtné Tímea éppen Eötvös Károly Utazás a Balaton körül című könyvét lapozgatta mikor abban egy zsandárokról és betyárokról szóló csárdai jelenetre bukkant: megírta a betyárok észjárását tükröző dialógusokat, fűszerezte citerazenével, tánccal, és ebből lett a fél órás színdarab, melyet tulajdonképpen magukra írtak. A bakonyi betyárokból álló együttes igazi családias közösséget alkot, hisz többüknek társa és gyermeke is fellép a darabban. A citerakör muzsikája és a néptáncos testvérpár is jól illeszkedik a csárda hangulatához. Kreatív, alkotó tevékenységüket Módri Györgyi, a Veszprémi Petőfi Színház művésznője csiszolgatta, segítette a próbákon. A díszleteket a Pajtaszínház- Program finanszírozta, a kis baráti közösséget a helyi Kostaiger Mihály KHT támogatta.

A 14 főből álló színjátszó kör Advent 3. vasárnapján – Betyárok határtalanul címmel- mutatta be szűkebb pátriájában a saját ötletből származó darabot. A zsúfolásig megtelt faluházban Módri Györgyi a Veszprémi Petőfi Színház művésznője köszöntötte a nagyérdeműt, majd a pajtaszínházi programba avatta be a megjelenteket. A mintegy fél órás színjátékot vastapssal jutalmazta a helyi lakosság. A Kostaiger Egyesület nevében Schmidt Attila elnök virágcsokorral köszönte meg Módri Györgyi mentori munkáját, Ujvári Szilvia polgármester pedig a szereplőknek gratulált. A lelkes kis csapat a vidéki amatőr színjátszás örömünnepének számító Pajtaszínházi Szemlén, januárban lép a „világot jelentő deszkákra” a Nemzeti Színházban.

Sok sikert a budapesti bemutatóhoz!

Kiss Albertné, Németbánya

pajtaszinhaz-meghivo2 pajta_1 pajta_3

...megosztás