Barátság – kulturális és közéleti folyóirat

Meghívó – 5:3 Román filmek Szegeden

5:3 – Román filmek Szegeden a Belvárosi Moziban

a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetének szervezésében

2018. november 16 – 18.

A Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézete a szegedi Belvárosi Mozival együttműködve 2018. november 16-18. között rendezi az 5:3 – Román filmek Szegeden című filmszemlét. A Tisza-parti város filmszerető közönsége három nap alatt a román filmgyártás három friss, többszörösen díjazott alkotását, valamint a román filmművészet két korábbi remekművét tekintheti meg.

Pénteken, 2018. november 16-án, a Balázs Béla teremben 18:00 órakor kezdődik a román filmünnep, Daniel Sandu Egy lépéssel az angyalok mögött című alkotásával. Az ünnepélyes megnyitón jelen lesz a film egyik főszereplője, a Vlad Ivanov színész, aki a közönségtalálkozó alkalmából a Belvárosi Mozi igazgatójával, Szabó Évával beszélget.

Vlad Ivanov (Botoșani, 1969) a Bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetemen végezte tanulmányait. Számos fő- és mellékszerepet játszott a legrangosabb filmfesztiválokon díjazott román filmalkotásokban: 4 hónap, 3 hét és 2 nap, Rendészet, nyelvészet, A koncert, Elvek. Romániában több UNITER-, (Román Színházi Szövetség) valamint GOPO-díjat nyert az Egy lépéssel az angyalok mögött, Kutyák, Anyai szív, vagy a Rendészet, nyelvészet című filmekben nyújtott alakításáért. Színházi szerepei is emlékezetesek, olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Andrei Șerban, Mihai Mănuțiu vagy Alexandru Tocilescu. Legfrissebb filmszerepei között található a Nemes Jeles László által rendezett Napszállta (2018) vagy Kenyeres Bálint filmje, a Tegnap (2018), továbbá olyan nemzetközi produkciókban is játszott, mint a Dark Crimes (2016), Snowpiercer / Túlélők viadala (2013), vagy az In the fog / Ködben (2012).

Szombaton, 2018. november 17-én két vetítésre kerül sor: 18:00 órától Corneliu Porumboiu Mindörökké futball című dokumentumfilmjét, 20:00 órától pedig Lucian Pintilie Helyszíni szemle című 1968-ban készült alkotását vetítjük, amelyet a Romániai Filmkritikusok Egyesülete «minden idők legjobb román filmjének» nyilvánított.

Vasárnap, 2018. november 18-án szintén két román játékfilmet tekinthet meg a filmkedvelő közönség. 18:00 órakor egy másik klasszikus román film, az Alexandru Tatos által rendezett Jelenetek színesíti ennek a három napnak a kínálatát, ezt követően, 20:00 órakor, Cătălin Saizescu Rövidzárlat című játékfilmje zárja az eseménysorozatot.

Az 5:3 – Román filmek Szegeden programjában szereplő alkotásokat eredeti nyelven, magyar felirattal tekintheti meg a közönség a Belvárosi Mozi (6724 Szeged, Vaszy Viktor tér 3.) Balázs Béla termében.

További információk a filmekről a mellékletben találhatók.

 A bemutatásra kerülő filmek

image003

...megosztás